Реклама / Ads
3| 6394 |04.02.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Галерия INTRO: Художникът на бъдещето Иван Кирков, който можел да нарисува всичко

.
Източник: Галерия INTRO
“Говоренето не е за този, който слуша, а за този, който говори” - думи на Иван Кирков, художник, оставил вечен белег не само в българското изкуство, но и в сърцата на стотици хора, с които е общувал. Точното му око, нестандартният му начин на преподаване и най-вече картините, които самият той определя като “живи същества”, го правят част от изкуството, което представя INTRO, а днес Фрог ви отвежда в сърцето на малката софийска галерия.
 

“Аз познавам Иван Кирков още от дете и двамата сме от Асеновград. В това време Кирков се занимаваше активно с илюстрации. Печелеше награди, беше и илюстратор на списание “Космос”, споделя пред Фрог нюз художникът Валентин Щинков.

 

"Всъщност той е завършил живопис при Илия Петров. Това му е била винаги страстта - да се занимава точно с живопис. Но искам да подчертая, че той е художник, който в живота си се е занимавал с абсолютно всичко - като се започне от илюстрация, живопис, монументални изкуства, сценография, плакат и т.н. Кирков казваше: “Чакай малко, нали сме художници, трябва да правим всичко". Аз притежавам негови шрифтови заглавки за вино, които са забележителни за човек, който никога не се е занимавал задълбочено с шрифт. Художникът си е художник, независимо с какво се занимава.

 

.
Худ. Иван Кирков

 

На централна гара в София имаше една голяма негова металопластика, която унищожиха, както се унищожават много други художествени творби в България” - споделя още Щинков, който е основател на галерия INTRO.

“Иван Кирков е личност, която е изключително мащабна не само за България. Ще цитирам Филип Зидаров: "Той беше необходимият художник”. Кирков се появява през 60-те години с такава младежка непримиримост и дързост. С няколко художници променят просто самото усещане за изобразителното изкуство в България. За първата му самостоятелна изложба се носеха легенди..”

 

"Не съм бил негов ученик, много добре се познаваме, издатели сме на две книги за него, работили сме заедно. Кирков ме е ориентирал с какво да се занимавам като бях вече ученик в художествената гимназия. Първо, посъветва ме какво точно да кандидатствам. А той имаше много точно око.

 

Освен голям художник е и изключителен педагог. Всички, минали през неговия курс, са утвърдени художници. Кирков винаги е насочвал своите ученици към силните им страни. Имаше желание да преподава нестандартен начин - беше много щедър във всичко - в работата и в общуването с хората. Той имаше една приказка: “Говоренето не е за този, който слуша, а за този, който говори”. Като го чух това и започнах да наблюдавам и да се замислям за хората, които говорят и стигам и аз до този извод, че това е изключително вярно", разказва още Щинков.

 

“Идеята беше ние да направим нещо*, колкото и малка да е галерията, но това не е от значение. Направихме го истински. Някои от творбите на Иван Кирков тук не са виждани никога преди. Новата изложба се казва СВОБОДА ЗОНА, защото Кирков беше изключително свободомислещ човек. Заглавието отговаря на неговата личност, той винаги е говорил за свободата. Участниците не са преки ученици на Кирков, защото те са една внушителна бройка, той има 3 курса, а и аз няма как да избера просто едни хора. Но все пак съм се спрял на 9 други художници, на които той е повлиял по някакъв начин, те го уважават като ментор и това е идеята” - коментира Валентин Щинков относно двете изложби, посветени на художниика.

 

.
Худ. Иван Кирков

 

*От 8 февруари до 28 февруари в галерия INTRO ще се проведе изложбата СВОБОДНА ЗОНА с благодарност към Иван Кирков. А утре (5 февруари) приключва изложбата, посветена на 90 години от рождението на Иван Кирков ИМАГИНЕРНИЯТ РЕАЛИЗЪМ.

 

По думите на художник и притежател на културно пространство от Министерството на културата няма никакъв смисъл: “Ако има Министерство на културата, то трябва да прави  политики, които са ориентирани в развитието на културата, а ако МК е само орган, разпределящ финанси, то значи въобще няма никакъв смисъл от него. Просто тези финанси да се обособят в един отдел в Министерството на финансите и да се разпределят на който е заслужил, явно ние не сме заслужили, но има и такива, които са.”

 

“Но какви ще бъдат критерии, по които ще помага МК? На постижения, които са станали, на това, което предстои или на проекти, но кой ги оценява и кой ги утвърждава?", пита Щинков

 

"Независимата галерия INTRO организира средно около 25 изложби на година. Искам да подчертая, че освен автори, които са утвърдени имена, ние даваме път на млади творци. Първите изложби на много хора са започнали от тук. Естествено че трябва да се уважават имената, но трябва да се дава път на всички. Пзарът за изкуство в България е изключително ограничен", уточни той.

 

.
Худ. Иван Кирков

 

“В началото на демокрацията "забогателите" купуваха заради снобизъм. Купуваха, защото си казваха "и аз искам да притежавам това”. По принцип не всеки купувач трябва да разбира от картини, напротив, това е лично усещане и приветствам всеки, който може да задели и да закупи творба. В последните години с появявата на пари от Европа и еврофондовете, интересът към изкуството рязко намаля. Нямам обясняние на какво се дължи това - може би необходимист, възпитание. Хората с пари нямат нуждата да живеят сред изкуство. За мен Европа ражда корупция. Европа я генерира” - завърши Валентин Щинков.

 

“Говоренето не е за този, който слуша, а за този, който говори”, думи на Иван Кирков. Фрог Ви призовава: Говерете повече за изкуство, онова, което ще е живо и след години, векове.. - досущ като живите същества на Иван Кирков. Художникът на бъдещето.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4258 |02.12.2021 Камъкът, смисъла и времето: Екзистенциално бижу на Борис Христов и Милко Божков дебне от стените на Софийската градска галерия . 1| 3859 |26.05.2021 Арт галерия на открито ще краси центъра на Видин . 0| 5124 |16.03.2021 Проект „Паралелни реалности“ – изложба на Елица Барамó в галерия cube contemporary . 0| 6679 |19.05.2020 Софийската градска галерия отваря врати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads