Реклама / Ads
27| 15180 |06.12.2020 АРТ ДЖУНГЛА

„Гамбитът на кралицата“ е прекрасен сериал, който много българи няма да видят

.
Аня Тейлър-Джой в ролята на Бет Хармън
Има сериали, които трябва да се гледат. Те доставят естетическо удоволствие, карат те да се замислиш без да страдаш и активират мозъчната дейност на зрителя. Американският The Queen's Gambit (Гамбитът на кралицата) е такъв сериал. Вместо три турски сериала дайте този на българския зрител и ще покажете истинско уважение към телевизионната аудитория.
 

The Queen's Gambit е доказателство, че киното продължава да бъде огромен магнит и може да превърне дори скучна на пръв поглед тема във великолепно преживяване. Филмът е на първо място по зрителски интерес в над 65 страни, където се излъчва платформата Netflix. Десетки милиони зрители дават своето предпочитание за филмирания роман на Уолтър Тевис от 1983 г. да бъде обявен за сериал на годината.


.

Периодите на триумф и сривове се редуват както в живота...

 

В главната роля на млада гениална шахматистка от края на 60-те години е Аня Тейлър-Джой. Скоро такава игра не сте виждали! Вдъхновена, умна, луда, привлекателна, загадъчна, непокорна, страдаща, покоряваща…

За зрителите, които никога по-рано не са познавали и не са знаели нищо за шахматните състезания, The Queen's Gambit ще разкрие един нов, прекрасен и причудлив по своему свят. Българите, които имаме световен шампион в лицето на Веселин Топалов, ще установим, че дори по време на неговото триумфиране тази древна игра не ни се е разкрила по този начин.  

Историята на Елизабет Хармън - момичето от приют за сираци, което открива таланта си в тъмно и неуютно мазе - е разказ за гения, самотата, зависимостите, славата и провалите, смирението и новият порив да продължиш напред още по-силен. Може би това последното е най-привлекателното в целия сюжет, защото вдъхва увереност у зрителя, че падането не е края, а може да е начало за нови успехи.

За познавачите на шаха филмът е истинско удоволствие от коректното вълнуващо разиграване на партии от най-високо ниво. The Queen's Gambit няма претенции да научи зрителите как да местят пешки по дъската, но го показва по блестящ начин. 

Бет Хармън (Аня Тейлър-Джой) остава кръгъл сирак, след като губи майка си при тежка катастрофа.

Колкото повече се разширява страстта към победите, толкова повече проблемите със зависимостта от хапчетата и алкохола влияят на поведението и живота й. 

Някои наричат историята автобиографична заради проблемите на писателя Уолтър Тевис, който е имал проблеми с пристрастяването към болкоуспокояващи като дете, като прибавя към това огромната си страст към шаха, вдъхновена от съвременниците му - гениалните Боби Фишър, Борис Спаски и Анатолий Карпов. 

Сблъсъкът между школите на САЩ и СССР е брилянтна метафора на Студената война. Все пак това става през показване на характери и интелигентни диалози, а не клиширано противопоставяне.

Детайлите на епохата са доведени до перфекционизъм - от архитектурата до костюмите, с които Аня Тейлър-Джой блести дори в най-напрегнатите моменти. 

Томас Броуди-Сангстър - момчето, което се учеше да свири на барабани в Love Actually, за да впечатли любимата си съученичка - е в една от централните роли в The Queen's Gambit. 

Хари Мелинг - още един британски млад актьор, дебютирал във филмовата сага "Хари Потър" - е неузнаваем в образа си на амбициозен играч в новия сериал. 

Полският актьор Марчин Дорочински влиза в ролята на най-опасния съперник по пътя на Бет Хармън - руския играч Василий Богров. Победителят получава всичко, а играта е въпрос на оцеляване. 

Героинята на The Queen's Gambit е художествен образ, но критиците намират доста сходства между нея и живота на Боби Фишър, легендарния шахматист, който постепенно започва да губи разсъдъка си, след като не успява да защити титлата си като световен шампион. 

Защо българските телевизии не показват този сериал или подобни на него? Защото са скъпи? Не е това, макар, че сигурно са скъпи. В България има планово облъчване на зрителската аудитория с посредствени турски сериали на битово ниво и сюжети. Доказателство, че телевизиите следват, волно или неволно, официалната политика за опростачване на българите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8648 |01.12.2020 Приказка за българина, тоягата, солта и грошовете . 0| 6364 |29.11.2020 Почина Дейвид Проуз: Мъжът зад маската на Дарт Вейдър . 72| 26562 |27.11.2020 Полк. Владимир Квачков: Пандемията е лъжа! Това е командно-щабно учение на глобалното задкулисие . 0| 6686 |27.11.2020 Да си спомним за Ламбо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads