Реклама / Ads
4| 6397 |11.03.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Геополитика и Евровизия: Отново скандали с конкурса

.
И тази година политически скандали не подминават иначе песенния конкурс Евровизия, в който не би трябвало да има нито капка политика. Такава е идеята му - държавите да покажат културата си, музиката си, артистите си на международна сцена, на която да се оценяват качества. Това обаче съвсем не е така, за съжаление. И сега на фокус е Беларус и Лукашенко.
 

Фундаментално правило за песенния конкурс е: Никакви политически или търговски намеци в речи, текстове, хореография и прочее от страна на участниците. Скандалите през последните години обаче показват, че това сякаш системно се нарушава. Геополитиката се е наместила в основата на този конкурс, за съжаление. 

 

Кратка история на политическите скандали


Спомняме си какъв скандал предизвика песента на Джамала, която представи Украйна и спечели конкурса през 2016 г.


Песента "1944-та" не бе приета особено добре от Русия. Причината - според мнозина Кремъл тя бе посветена на случващото се в Крим през 2014, вместо както се твърдеше - за наредената от Сталин депортация на етнически татари от украинския Крим през 1944. Директни намеци към конфликта Москва-Киев. 

 

Напрежението между Русия и Украйна продължи да гори и на сцената на Евровизия през следавщите няколко години.

 

През 2017 г. украинските власти забраниха достъпа в страната за срок от три години за представителя на Русия - Юлия Самойлова. Причината бе участието й на концерт в Крим през лятото на 2015 г. От Службата за безопасност на Украйна тогава обясниха, че певицата е нарушила постановление на Министерския съвет на Украйна, според което чужденците се задължават да получат специално разрешение за посещението на полуостров Крим, след като той бе анексиран от Русия.

 

Нещата не спряха до тук. Пред 2018 г. Украйна оттегли участието си, след като публиката избра страната да бъде представена от 27-годишната Анна Корсун, която се представя със сценичния псевдоним Maruv. Причината тя да не представи Украйна в Тел Авив бе посочена като "политически различия". Тя обаче заяви, че става дума за опит да й бъде наложен договор от държавната телевизия, с който тя да се откаже от концертни участия в Русия.


През 2019 г., след като в огъня между Израел и Палестина бе налят още огън. Тел Авив бе домакин на песенния конкурс, а две изпълнения с очевидено политическо послание предизвикаха истински скандал. Гост в конкурса бе Мадона. Двама от танцьорите по време на нейното изпълнение излязоха с израелското и палестинското знаме на гърбовете си, а малко по-късно представителите на Исландия "Hatari" издигнаха палестински знамена, докато течеше обявяването на резултатите.


Сега на фокус определено е случващото се с Беларус. Страната изпрати песен, която бе определена като политическа пропаганда от хиляди хора. Незабавно бе поискано дисквалифицирането на Минск. Страната се тресе от непрестанни протести срещу режима на Александър Лукашенко вече месеци наред. Президентът спечели 80% от вота на изборите през лятото, но се смята, че резултатите са манипулирани с цел Лукашенко (който управлява вече 26 г.) да затвърди диктатурата си. 


След като скандалът избухна, Швеция обяви, че беларуските представители в международното жури ще бъдат заместени от Великобритания. 


Към този момент официално становище от Европейски съюз за радио и телевизия няма. 


Даването на точки от международните журита пък винаги е било по линията на съседски и приятелски начала. Ето така например Армения и Азербайджан никога не гласуват едни за други, а тази година Армения реши да не участва. ФрогНюз припомня, че през 2020 г. двете държави възобновиха огъня около региона Нагорни Карабах. 


Предвид приятелските точки, интересно би било какво ще се случи с Република Северна Македония и България, ако все пак двете държави достигнат до финалите. София и Скопие са се хванали за гушите зарази възродени исторически спорове и взаимни обвинения. България взе решение да блокира пътя на Република Северна Македония към ЕС като наложи вето върху преговорната рамка в тогавашния й вид. По този начин бе спряно разширяването на ЕС в региона Западни Балкани, тъй като членството на РСМ върви заедно с това на Албания. В този смисъл интересно би било и какви точки ще даде Албания на България по време на песенния конкурс. 


Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5560 |05.11.2019 Премиера на книгата ”Православната геополитика на Русия” събира експерти и читатели . 0| 6926 |20.10.2019 Теодор Ушев отново има шанс за ”Оскар” . 0| 6013 |17.08.2019 Жеравна отново е домакин на Фестивала на народната носия . 0| 8000 |16.03.2018 Любен Зидаров отново смая почитатели с великолепните си творби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads