Реклама / Ads
0| 8599 |01.10.2021 АРТ ДЖУНГЛА

На гроздобер с Фрог: Бакърчето с вино Керацуда на народния певец-полковник Румен Стойков

.
Гроздобер е. Има много песни за червеното вино, и само една за бялото: ”Ой ти, бяло вино, що не си червено!. Да, ама това не важи за легендарното вино Керацуда, което е от бяло грозде, ала елексирът червенее. И може да се пие само на едно място в България - край Кресна. На гроздобер сме с полковника-ракетчик, а сега народен певец Румен Стойков. От поколения в рода му пият и пеят с Керацуда. Виното е хубаво, когато го тъпчат млади моми. И е прескрасно, когато го мачкат с пръстите си стари баби.
 

Ето разказът на Румен Стойков малко след като са прибрали гроздето:

 

"Керацуда за мен е най–хубавото бяло вино. А добрите майстори казват, че червено вино всеки може да прави? А бялото е за майстори с главно М!!! С това вино мома Кераца е черпила боговете на Олимп. В началото на 19 век то е подбивало пазара на прочутите френски вина и затова те са успяли подмолно да унищожат гроздовите лозя в Кресненското дефиле по поречието на Струма.


.

Там и сега отглеждаме това грозде на много малка територия от дефилето на Кресна до Илинденци. На друго място не вирее. Работата е почти целогодишна, освен когато се пие виното. Финалът е в края на септември, когато се бере гроздето. Баща ми казваше " лозето е емоция...". Събират се гроздоберачи и всички с добро настроение и песни берем жълтия елексир. След брането се събираме на трапезата и се отбелязва богатата реколта. След това започва майсторската работа. Гроздето се мели на машина и заедно с чепките се поставя в бъчвите. Останалото е малка тайна - чакаме да преври и да стане хубаво бяло вино. То е предимно зимно вино и не се отделя от" майката". Затова и търговците не го обичат– не може да се продава. Пие се на място? Много пивко, лесно влиза, но е силно и трябва да се внимава??? Баща ми казваше " виждаш ли се в бакърчето пий, в противен случай–не!!! И така, който пие бяло вино Керацуда, друго не пие? Наздраве!!!".

 

Старият ракетчик Румен Стойков  има и няколко песни за божественото вино - "Биле Керацуда" и "Керацуда".

 

Чуйте една от тях. И наздраве!


Калин Гарапирински




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11320 |21.09.2021 Кирил Кадийски за Фрог: Дядо съветва своето внуче на 14 септември . 0| 5032 |31.08.2021 Диего де ла Роса пред Фрог: ”Пулсът” на България е класическо хоро. Вие сте заземени, с възходи и падения, но много сплотени . 21| 15238 |22.08.2021 Поетът Кирил Кадийски за Фрог: Баш телякът на републиката - 2 . 21| 47512 |19.08.2021 Кирил Кадийски за Фрог: Бате Слави - Баш теляк на републиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads