На гроздобер с Фрог: Бакърчето с вино Керацуда на народния певец-полковник Румен Стойков
Ето разказът на Румен Стойков малко след като са прибрали гроздето:
"Керацуда за мен е най–хубавото бяло вино. А добрите майстори казват, че червено вино всеки може да прави? А бялото е за майстори с главно М!!! С това вино мома Кераца е черпила боговете на Олимп. В началото на 19 век то е подбивало пазара на прочутите френски вина и затова те са успяли подмолно да унищожат гроздовите лозя в Кресненското дефиле по поречието на Струма.
Там и сега отглеждаме това грозде на много малка територия от дефилето на Кресна до Илинденци. На друго място не вирее. Работата е почти целогодишна, освен когато се пие виното. Финалът е в края на септември, когато се бере гроздето. Баща ми казваше " лозето е емоция...". Събират се гроздоберачи и всички с добро настроение и песни берем жълтия елексир. След брането се събираме на трапезата и се отбелязва богатата реколта. След това започва майсторската работа. Гроздето се мели на машина и заедно с чепките се поставя в бъчвите. Останалото е малка тайна - чакаме да преври и да стане хубаво бяло вино. То е предимно зимно вино и не се отделя от" майката". Затова и търговците не го обичат– не може да се продава. Пие се на място? Много пивко, лесно влиза, но е силно и трябва да се внимава??? Баща ми казваше " виждаш ли се в бакърчето пий, в противен случай–не!!! И така, който пие бяло вино Керацуда, друго не пие? Наздраве!!!".
Старият ракетчик Румен Стойков има и няколко песни за божественото вино - "Биле Керацуда" и "Керацуда".
Чуйте една от тях. И наздраве!
Калин Гарапирински
Моля, подкрепете ни.