Реклама / Ads
21| 10360 |25.04.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Хачо и Астор се надцаквали с гаджета

.
Хачо Бояджиев
Академикът винаги коментирал изгорите на мага с бащинско чувство. Хачо бил тиранозавърът с тирантите, велик бохем. Карал се на всички, но с добро сърце.
 

Духът на Хачо Бояджиев, който със сигурност витае някъде наоколо, е щастлив - приятели, колеги и фенове са убедени, че Човека Телевизия винаги ще остане в аналите на съвременната ни история. Всички разказваха спомени за академика - но с усмивка, а не през сълзи, пише в. Стандарт.

Всъщност може би това е най-голямата заслуга на Хачо към нацията - да обединява хората за добро. Направи го и с "Полет над нощта", предаването по БНТ, което консолидира емоциите на всички българи по света. В петък срещу събота Драго Драганов и компания ще говорят след полунощ за Учителя с любов. Няма съмнение, че обажданията ще бъдат безкрайни. Защото Хачо не се големееше въпреки аристократичния си произход, трите си дипломи и изключително високия си социален престиж. Той знаеше имената на всички на "Сан Стефано" и поздравяваше от сърце.

Неслучайно Агент Тенев написа: "Ние отгатваме. Може би грешим, но правим скок след скок в тъмнината. Времето не спира даже за слънцето, Артисте! Приятелю! Да е вечна паметта ти и нине, и присне, и во веки веков. Амин! Шоуто трябва да продължи!". "Когато правехме вариетето за новогодшната програма, Хачо запита мен, Сашо Петров и Николай Николаев: "Сценаристи мои, знаете ли защо виаграта няма почва в България? Защото у нас гордо вдигната глава не вирее. Но въпреки всичко вие дръжте вашите високо изправени".

Стефан Димитров беше категоричен в "Денят започва": "Щастието беше в работата му, той не можеше без БНТ. Караше се на всички, но с добро сърце. Бачкатор, равен на телевизия". Иван Гранитски го нарече "сложна, необикновена личност". "Беше недостижим, епоха". Драгомир Драганов не скри: "Винаги, когато звънеше, все очаквах, че ще ми се скастри. Единственото, което го вълнуваше - беше телевизията. Той живееше за нея. А аз имах шанса да бъда до него. Учеше ни в движение на най-важното - да запазим вкуса си и жаждата към живота. Бяхме поканили гости до първи юни. Беше поел ангажимент към операта в Стара Загора и към Варна".

Драго Симеонов, също водещ на "Полет над нощта", сподели, че за него Хачо е тиранозавърът с тирантите. "Но той не е човек за етикети. Беше особен, можеше да те научи само ако ти искаше да се научиш. Постигна сериозно дълголетие в среда, която изяжда и изплюва хората за дни." Деси Добрева ще го запомни като човека, изпълнен цял живот с планове. "За него не може да говориш в минало време. Не само медиите, но и държавата загуби колос на мисълта".

Влади Вълчев, който беше до Хачо от десетилетия като негов пръв асистент режисьор, припомни максимата на академика. "Не приемаше "Не може". В неговото "не" имаше гърмящия звук "р".
"Беше велик бохем", не се поколеба Стефан Данаилов, който направи суперроли в спектакли на Хачо. "Човекът, който можеше да видиш винаги и навсякъде - на улицата, в театъра, по кръчмите. На всяка среща правеше забележка: "Какво правиш, бе, пак си напълнял?", ми рече неотдавна, като че ли започвам да играя Ромео след два дни. Не сме били сътрапезници, но бяхме много близки. Уникален перфекционист. Гонеше ни до дупка, докато не постигнеше това, което искаше. Веднъж снимахме паралелно "Тил Ойленшпигел" и "Макбет". Любо Киселички не можеше да си научи текста, пишеха му го на плакати, тогава нямаше аутокю. Тогава реших да му направя момчешки номер - на Любо, не на Хачо. Обърнах афиша с репликите му с главата надолу. И Любо, както се беше напомпал, изведнъж - нищо. Не ме питайте на какво ме направи Хачо. Защото камерата ме показа и аз се провикнах: "Какво толкова, това е майтап". Оказа се, че това е осмият дубъл".

Астор пък повдигна завесата на арменското им приятелство. Бащата на единия и чичото на другия са били близки в Нови пазар. Когато през 1968-ма магът се среща с бъдещия директор на БНТ в бар "Астория", му казва, че семействата им са почти роднински. "Оттогава се обръщах към него с "вуйчо". Когато Хачо снима един от култовите си мюзикхолове, в който Астор, Орфи, Ламбо и Николай Николаев танцуват като малките лебеди на Чайковски, академикът се обръща към тях, превивайки се от смях: "Само идиоти като вас могат да го направят". "Все се задявахме кой ще се появи с по-младо, по-ново, по-красиво гадже. И двамата винаги сме си падали по госпожиците, родени доста след нас. Когато преди дни отидохме да гледаме новото представление на цирк "Балкански", Хачо се провикна: "Ей, пак си забил нещо свежо" и дискретно посочи застанала до мен непозната дама. А сега ще кръстя рамстека с лук в моя ресторант на негово име. Беше се пристрастил към него през последните 10 години", връща лентата Астор. И признава: "Много ми е тежко. Не мога да повярвам, че вече няма да бъдем заедно".(Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 14991 |23.04.2012 „Криворазбраната цивилизация” по БНТ напомня за Хачо . 16| 7122 |20.01.2012 "Златен век" за Хачо . 3| 11388 |13.12.2011 Големият илюзионист Астор отбеляза 50 години на сцената с грандиозен спектакъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads