Реклама / Ads
0| 2204 |04.06.2024 АРТ ДЖУНГЛА

ISW: Украйна поразява северно от Белгород с HIMARS. Газови разногласия между Китай и Русия

.
В неделя украинската армия успешно е поразила зенитно-ракетна батарея С-300/400 северно от Белгород, предполагаемо с ракета от американска пускова установка HIMARS. Това се казва в дневния доклад на базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).
 

"Откакто Съединените щати частично отмениха ограниченията за Украйна за нанасяне на удари с американско оръжие по военни цели в руските гранични райони край Харковска област, руската армия все по-често твърди, че украинската армия удря Белгородска област с HIMARS", отбелязва ISW.

 

Основният източник на информация за успешния удар по зенитно-ракетната батарея е проукраинският телеграмен канал "Шпионско досие", който публикува снимки и видео на горящата батарея.

 

Друг украински телеграмен канал геолокализира снимките, като ги свърза с околностите на село Киселево край Белгород, а руски военни блогъри косвено потвърдиха удара, като съобщиха - може би просто като разгледаха снимките - че са унищожени две пускови установки С-400 и влекач с ремарке.

 

Киселево се намира на 12 километра север-североизток от Белгород, на 80 километра от Харков и на 50 километра от най-близката точка на контролираната от Украйна територия.

 

ISW, следвайки военни наблюдатели от двете страни, предполага, че ударът е нанесен с ракета GMLRS от HIMARS, тъй като Киселево е в обсега на действие и други украински системи може да не са достигнали толкова далеч.

 
В същото време в обобщението се посочва, че "руските източници вероятно ще продължат да наричат всеки успешен удар в Белгородска област удар от HIMARS, независимо от това коя система е била използвана в действителност".

 

Руската армия рутинно нанася удари по Харков с препрограмирани противовъздушни ракети от пускови установки С-300.

 

Според съобщенията Китайската народна република (КНР) и Русия не са съгласни по икономически въпроси, като например предложения тръбопровод "Силата на Сибир 2" (PS-2), въпреки че публично се представят за дипломатически партньори. Според съобщенията ръководителят на Газпром Алексей Милер не е придружавал руския президент Владимир Путин при неотдавнашното му посещение в КНР поради тези разногласия по газопровода. FT съобщи, че Путин е поискал от президента на КНР Си Дзинпин по време на срещите им през май 2024 г. да постигнат споразумение за газопровода, но FT съобщи, че според източници споразумението за газопровода „остава далечно“.

 
Съобщава се също така, че през май 2024 г. Путин е помолил Си да "откаже" предстоящата украинска мирна конференция в Швейцария на фона на продължаващите усилия на Русия да дискредитира и по друг начин да подкопае мирната конференция. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви на 3 юни, че Русия се опитва да дискредитира предстоящата украинска мирна среща на върха, като убеждава други държави, че срещата е незначителна, че не трябва да участват в нея и че ако участват, трябва да участват на възможно най-ниско ниво. Други украински официални лица неотдавна подчертаха, че е наложително САЩ и КНР да присъстват на мирната среща на върха през юни 2024 г., тъй като тяхното участие е „решаващо“ за принуждаването на Русия да участва в процеса на възстановяване на мира и сигурността. на 31 май КНР обяви, че няма да се присъедини към мирната среща на върха, а Саудитска Арабия според съобщенията е решила да не участва

 

Руските сили продължават да малтретират украинските военнопленници в нарушение на Женевската конвенция за военнопленниците.

 

На 2 юни комисарят по правата на човека на Върховната рада на Украйна Дмитро Любинец разпространи кадри, на които се вижда как група от трима руски военнослужещи бие, заплашва и тормози група от четирима украински военнопленници. На кадрите се вижда как един от руските военнослужещи стреля по земята непосредствено до главата на военнопленника, а руските военнослужещи принуждават военнопленниците да пеят руския национален химн. Любимец заявява, че предварителната информация сочи, че инцидентът е заснет в посока Харков, където руските сили наскоро започнаха настъпателни операции.

 

Руското военно и политическо ръководство продължава да се стреми към засилено военно, политическо и икономическо сътрудничество с няколко африкански държави.


Съобщава се, че руските военни принудително изпращат от Русия на фронта в Украйна руски военнослужещи, които са отказали да се сражават, вместо да бъдат съдени за отказа си да участват в бойни действия.

 

На 3 юни председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили подписа закон за "чуждестранните агенти" в руски стил на фона на продължаващите протести.

 

Украинските сили наскоро напреднаха в рамките на Волчанск, а руските сили наскоро напреднаха край Липци, Авдеевка и Велика Новослика и в западната част на Запорожка област.

 

Членовете на семействата на мобилизирани руски военнослужещи продължават да протестират за демобилизацията на своите роднини.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10339 |14.05.2024 От Бродуей до София. „Фантомът на операта” се завръща с девет представления . 0| 3916 |10.05.2024 Джон Малкович става част от вселената на "Марвел" . 1| 4557 |10.05.2024 Страхотна новина за киноманите: "Властелинът на пръстените" се завръща през 2026 г. . 2| 4690 |19.04.2024 Съюзът на писателите на Украйна награди със специална благодарност Любен Дилов-син

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads