Реклама / Ads
3| 5806 |04.07.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Изложба за нашето "писмо и четмо" редят в НАИМ

.
Националният археологически музей открива поредната изложба, под надслов “Аз писах”. Посветена на българската писменост, тя е част от програмата на ХІІ Конгрес по византинистика, който ще се проведе в София от 22 до 27 август 2011 година.
 

С временната експозиция, в която са представени 92 паметника в 19 витрини, 8 постера с множество цветни фотоса, обяснителни текстове към тях и цветен каталог, се прави опит да се запълни една празнина в познанието за писмеността по българските земи, за характерните исторически извори, сравнително непознати за широката публика, но с доказана стойност за нашата история и култура.

В изложбата посетителите ще имат възможност да видят надписи, изпълнени върху камък, керамика, метал, дърво, тъкани и мазилка, злато и върху стенописи. Поради изключително голямото им многообразие, те не могат да се покаже само в оригинали, затова част от тях са представени преписи и фотографии.

В изложбата са показани още средновековни надписи на гръцки, латински и български език. Забележителен е Битолския надпис на цар Иван Владислав от 1015-1016 г., в който владетеля е наречен “самодържец български”, а градът е “укрепен за защита на българите”, което доказва категорично българския характер на тогавашното население в днешна Македония.

В експозицията присъстват също печати, монети, пръстени-печати на български царе и велможи. От официалните надписи в нея се вижда, че царската институция от край време се е отъждествявала с държавата и с българщината изобщо. Те са безспорно доказателство, че според средновековния българин грамотността е била повод за гордост. А паметниците свидетестват, че пишещите хора са били значителен процент от различните слоеве на селението – като се започне от царя и патрираха и се стигне до обикновения гражданин, селянин и монах.

Експозицията “Аз писах” е организирана от НАИМ при БАН, в партньорство с Националния исторически музей – София, историческите музеи в Русе, Силистра, Шумен, Перник, Варна, Исторически музей – Провадия, Архитектурно-исторически резерват – Плиска, Археологически музей – Велики Преслав и съдействието на Столична община.

Официалното откриване на изложбата е на 5 юли т.г. от 18 часа. Тя ще бъде отворена за посетители от 6 юли до 30 септември 2011 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5207 |06.01.2011 Ученичка прави графична изложба в галерия „Дебют” . 6| 8392 |19.11.2010 Изложбата на Салвадор Дали с небивал интерес . 1| 8239 |27.10.2010 Изложбата "Солта е злато" очаква своите посетители . 2| 8071 |26.10.2010 Наследник на Краля Слънце срещу изложба във Версай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads