Реклама / Ads
0| 10638 |10.03.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Какво е писал в „Черната тетрадка“ Илия Бешков?

.
„Черната тетрадка“ (ИК „Изток-Запад“) на големия български карикатурист и общественик Илия Бешков излиза наяве. Луксозното издание предлага среща с живота и творчеството на една от най-значимите личности от българския културен и обществен живот и ни среща с досието и личния дневник на големия Бешков. Съставители на книгата са покойният Александър Бешков – син на карикатуриста, и съпругата му Савка Чолакова.
Излезе от печат за пръв път „Черната тетрадка“ на видния карикатурист и общественик Илия Бешков. Книгата включва дневника на художника, писан в периода 1950–1951 и добавка през 1955 г., полицейското му досие (от 1925 г. до смъртта му през 1958 г.) и албум с най-значимите му карикатури.

Дневникът на Бешков е изключително ценно сведение от 50-те години на миналия век, отразяващо събитията през погледа на недолюбвания от властта по това време творец. В „Черната тетрадка“ са публикувани автентични документи от полицейското досие на Бешков в периода 1925–1958 г. и албум, обхващащ най-значимите произведения от творчеството на големия карикатурист от периода 1914–1958 г. Книгата включва и снимков материал от личния архив на семейството на художника.

 

„Черната тетрадка“ на Илия Бешков предлага среща с един наистина гениален творец, необикновен човек с активна гражданска позиция. Личният дневник на талантливия карикатурист, автентичните документи от досието му и публикуваните произведения потапят в духа на епохата и проследяват жизнения път на един от най-големите български творци на културата, доблестен човек, който остава верен на своите принципи независимо от политическите режими.

 

Илия Бешков Дунов е роден на 24 юни 1901 г. в с. Долни Дъбник, Плевенско. Завършва гимназия в Плевен, следва две години в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, учителства в родното си село. През 1921 г. започва да учи живопис в Художествената академия, в класа на проф. Никола Маринов и завършва през 1926 г. Сътрудничи на редица издателства, вестници и списания, в които отпечатва над хиляда свои творби. Илюстрира и оформя повече от 60 книги. От 1945 г. до смъртта си през 1958 г. преподава рисуване, илюстрация и оформление на книгата в Художествената академия и завежда катедра „Графика“. От 1953 г. е професор.

Бешков е един от най-забележителните български творци от първата половина на миналия век. Жизненият му път е белязан от бурни събития: Първата и Втората световни войни, политически преврати и промени на властта, като основните периоди в творчеството му съвпадат с ключови събития от историята на България. Бешков е човек с активна гражданска позиция, израз на която са прочутите му карикатури. Именно в областта на карикатурата той постига върховете си като художник – те са едни от най-забележителните постижения на българската публицистика. Самият Бешков пише за същността на този жанр: „Карикатурата черпи идеите, сюжета и темата си направо от живота, от действителните факти от обществения, политическия, стопанския и битовия живот. Тя следва отблизо факта, случката, събитието, без които тя е немислима. Винаги актуална, будна и подвижна, тя прониква всестранно в живота и, ставайки пълен негов изразител, тя се превръща в богата съкровищница на знание за народа и епохата.“

 

Излизането на „Черната тетрадка“ е истинско събитие в културния живот на страната ни. След книгата на Лев Троцки „Балканите и Балканските войни“, писана в периода 1908–1913 г., и написаното от Илия Бешков сочи недвусмислено: много проблеми, актуални тогава, и до днес нямат своето решение...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8512 |10.03.2015 Бай Данчо се издига като жив бюст-паметник . 7| 9609 |06.03.2015 ШЛИФЕРЪТ е култов образ, КГБ го възпяват в песен . 5| 6109 |05.03.2015 И Летнишкото съкровище пътува до Париж . 6| 6019 |04.03.2015 Рашидов твърд, „класиците” се връщат в Модерно предградие утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads