Реклама / Ads
0| 5363 |18.08.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Клуб Умбрийска вечеря

.
Водена от любовта си към хубавата храна и истинските житейски ценности, този път Марлена де Бласи пренася читателите си в областта Умбрия, за да им разкаже не една, а четири истории – на Миранда, Нинуча, Паолина и Джилда. В книгата са не само тези истории, но и менюта и рецепти, свързани с кулинарните традиции на Умбрия.
 

Четирите жени, свързани една с друга чрез култура, кръв, традиции, състрадание, съпричастност и обич, се срещат всеки ден в една запусната каменна къща сред хълмовете над Орвието. Това е техният Умбрийски кулинарен клуб. Там жените се виждат всяка седмица, за да готвят и да се хранят, да пият вино и да разговарят. Докато преминават през кризи, трудности и редки мигове на несмущавана радост, има една завършена, ясна и нетленна мъдрост, която ги поддържа: „Готви вкусно, хапвай добре и разговаряй с хората, които обичаш“.


След като отидох да живея в Орвието и се сприятелих с жената, която оглавяваше клуба, мина доста време, преди тя да рискува и да ми направи място на масата. Бях единствената „чужденка“, но скоро станах една от тях  – можех да готвя, да слушам, да наблюдавам, да уча и да показвам някои от своите собствени похвати на останалите– казва авторката. „Това, което Миранда каза една вечер, може би дава най-добра представа за „Умбрийския кулинарен клуб“: „Не знам какво повече щях да науча за смисъла на живота, ако бях отишла по-надалеч от осемте километра, които делят мястото, където съм родена и прекарала целия си живот, и мястото, на което съм тук. Мисля, че където и да бях отишла, щях да открия вас. Души като вас. Ние сме великолепно еднакви. Не само ние петте, а всички жени.“


Марлена де Бласи описва какво готвят и с какво се хранят нейните героини така, че читателят закопнява да се пренесе там – сред самуните току-що изпечен хляб, омаята от подправки, кехлибарения зехтин и гъстото червено вино, което оставя следи по зъбите. Като поднася изобилни подробности за традиционната умбрийска кухня, авторката ни потапя в истории за вярност и предателство, за любов и страх от любовта, за задружност и самота, за вечната младост и остаряването. Истории за мъжете, смъртта, мафията и Църквата. В тези истории смъртта съществува, но тя не е драма, а част от живота. Остаряването е тежко, но си има своите положителни страни. А любовта е противоречива – хем болезнена, хем вдъхновяваща, каквато я познава всяка една жена.

 

Клуб Умбрийска вечеря е като топъл зехтин за женската душа. Макар че действието се развива в 21-ви век, историите събуждат носталгия по едно отминало време, когато храната се е приготвяла по различен начин. Пастата се вари в мляко или вино, а не във вода, доматите се сервират ей така, без нищо, дори без босилек – само напечени от лъчите на слънцето, а маслините се берат ръчно, за да не се развали качеството на зехтина.

 

Мъдростта в историите на четирите умбрийки и тяхната „чужденка“ е женска и земна. Ако човек страда, сготви му и го нахрани – не е нужно да правиш повече. Това, че си заедно с друг, не те избавя от самотата. Всеки може да си измисли минало, за да живее спокойно, но в крайна сметка идва момент, когато трябва да се научи да прощава, за да продължи напред. Ето такива са умбрийските мъдрости. Четирите жени, които ги споделят, са непоклатими като древноримски богини, а прозренията им са вечни като умбрийските кулинарни традиции и простички като съставките на умбрийската кухня – хляб, зехтин, вино и подправки.

 

ЗА АВТОРКАТА

Американската писателка Марлена де Бласи е омъжена за венецианец и в момента живее в Орвието. Работила е като готвач, журналист, консултант по храни и вина и критик на ресторанти. Марлена и съпругът й организират гастрономически обиколки в Тоскана и Умбрия. Тя е добре позната на българските читатели с книгите си „Хиляда дни във Венеция“, „Лято в Сицилия“, „Любов в сърцето на Италия“, „Хиляда дни в Тоскана“.

 

ОТЗИВИ

„Великолепните образи и апетитните рецепти на Марлена де Бласи ви отвеждат право в сърцето на Италия и в душите на италианците.“(Адриана Триджиани, авторка на „Жената на обущаря“)


„Марлена де Бласи знае как се пише романтично за истинския живот… Страстите, разочарованията и надеждите на всяка от жените майсторски са описани в тази земна прослава на „мъничките наслади“ от живота.“ (Сидни Морнинг Хералд)

„Очарователнo, удивително, наситено… Марлена де Бласи пише за храната с такава апетитна наслада… Но най-хубавото е, че жените разказват на Де Бласи историите на своя живот: истории, които, споделени, изграждат великолепна част от социалната история.“ (Рийдърс Дайджест)


„Жизнеутвърждаваща радост от храната и приятелството… Марлена де Бласи подробно описва ястия, които тя и четири нейни съседки италианки приготвят заедно всяка седмица, разказва историите, които споделят помежду си за живота, и своите любовни преживявания.“ (Гуд Хаускийпинг)


„Забележителни истории за остаряване, изоставяне, изгубена любов и мафиотски вендети, преплетени с чудесни рецепти на автентични ястия.“(Вив Гроскъп, Ред Магазин)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5084 |21.04.2015 Създаден е Първият български кино-клуб в САЩ . 3| 8259 |13.02.2015 Почина създателят на "Клуб НЛО" Петър Софрониев . 4| 9016 |06.11.2010 Клубът на писателите в Бургас стана мутренско казино . 0| 5878 |03.09.2009 Киноклуб под звездите събира тълпи от зрители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads