Реклама / Ads
0| 6248 |27.02.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Коста-Гаврас е почетен гост на София филм фест

.
Източник: София филм фест
Световноизвестният режисьор Коста-Гаврас, притежател на "Оскар", "Златна палма" и "Златна мечка", идва за 17-ия София филм фест. Към отличията си ще прибави и Наградата на Столична община.
 

 Великият кинаджия винаги е твърдял, че най-важното в седмото изкуство са чувствата, а не разумът. "Всеки филм е като да преживяваш любовна история. Зрелището е най-важното", не се колебае той.

Маестрото, чиито творения най-често анализират влиянието на властта върху интелекта, ще получи наградата на столицата, с която са удостоени още четирима изключителни артисти - Ицхак Финци, Йос Стелинг, Паоло и Виторио Тавиани. На 8 март в Дома на киното Гаврас ще представи "Капитал", с който ще бъде открит и тазгодишният московски кинофестивал.

Софийският форум стартира официално на 7 март с премиерата на "Витоша" на Любомир Младенов - документалистика за планината оазис, но също и за гражданското общество, готово да затвори Орлов мост с телата си.

На финала, 17 март, познавачите ще гледат "Любов" на Михаел Ханеке. В програмата "Фокус Израел" са включени осем заглавия - военният "Буфор", документалната анимация "Валс с Башир", историческият епос "Долината на смелите", драмата "Мениджър човешки ресурси", комедията "Според размера", младежката история "Ще бягаш ли с мен?", семейният "Вместо нея" и селектираният в конкурсната програма "Шаркия". Афишът на "Оптимистите - 70 години от спасяването на българските евреи" обединява други 10 игрални и документални заглавия, свързани с Холокоста. Сред тях са "Оптимистите" и "Балкански джаз" на Джаки Комфортни, както и родни класики по темата от "Звезди" насам.

Предварителните прожекции от първи до шести март са в Дома на киното, допълнителната програма е от 18 до 24 март в София, Бургас и Пловдив.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7222 |12.02.2013 Седем български филма в програмата на София Филм Фест 2013 . 0| 6941 |10.02.2013 Стефан Китанов: София филм фест е водещо събитие при кандидатстването на София за културна столица на Европа . 5| 7386 |15.12.2012 Виенският Моцартов оркестър пренесе коледния дух в София . 0| 9541 |14.12.2012 Паметта на Любомир Далчев беше почетена на по чаша "Арс лонга"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads