Реклама / Ads
2| 7434 |15.09.2020 АРТ ДЖУНГЛА

Квотите убиха Оскарите: Закрийте церемонията, от нея вече няма смисъл

.
Оскарите никога не са били критерий за качествено кино. Сезонът на филмовите награди всяка година нито започва, нито пък се изчерпа с престижната церемония в Dolby Theatrе - все пак съществуват фестивали като “Сънданс” и “Берлинале”, например. Но “Оскарите” напълно заличиха смисъла от своето съществуване. Квотите убиха изкуството. Закривайте церемонията.

Новината от миналата седмица, че за престижното отличие “Най-добър филм” ще се борят само продукции, отговарящи на определени правила, взриви кино средите. Филмите трябва да отговарят на поне два от общо четири критерия - сред тях са участието на поне един главен актьор или раздаването на 30% от второстепенните роли на актьори от маргинализирани групи, които обикновено имат слабо представителство.

Целта е да се осигури по-голямо многообразие във филмовите екипи както пред, така и зад обектива. Изискванията на Американската академия по филмови изкуства и наука влизат в сила от 2024 г.

 

MeToo и расизма

 

Това са два огромни проблема, с които се сблъскват в САЩ. От няколко години темата за еманципацията е на фокус. За движението #MeToo се изписа много през изминалите вече няколко години. И започнаха номинации на все повече жени в престижни категории, а словата тръгнаха по оста на толерантността.

 

Самоцелното присъствие на чернокожи пък се превърна в трън в очите на мнозина.

Тази година темата с расовата дискриминация е на гребена на вълната. В САЩ продължават да бушуват протести, които бързо стигнаха и до Европа. Обществото започна драстично преосмисляне на миналото си упорито се опитва да заличи историята си, вместо да се поучи от грешките й. Започна бутане на статуи на исторически важни личности, само заради възгледите им и расовата дискриминация. Започна пренаписване на литературни заглавия.

 

Сега филмовата академия се опитва да вкара изкуството в рамка, за да отговори на определени обществени очаквания и да реши проблем, който не може да бъде решен по този начин. Защото изкуството не търпи рамки. То е създадено, за да ги чупи.

 

Въпросните въведени критерии ще създадат повече проблеми, вместо да решат належащите. Иначе казано - така Оскарите ще се превърнат в част от проблема, а не част от решението и критериите за качествено кино ще бъдат изравнени със земята. Всичко ще се вкара в един калъп, а творчеството ще бъде максимално ограничено.

 

Честито. И без това масовото изкуство се превърна в масово производство. Ще има приемственост. Но няма да има стойност.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4469 |27.02.2017 Гаф на Оскарите: Объркали снимката на починала дизайнерка . 1| 7085 |17.08.2015 Убиха внучката на Морган Фрийман . 13| 5993 |11.11.2014 Загубиха лентата на „Хан Аспарух“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads