Реклама / Ads
0| 5633 |28.06.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Лувърът оповести Червен списък на застрашените културни обекти в Ирак

.
В националния музей на Ирак
„Червен списък за спешни мерки за опазване на културното наследство на Ирак, заплашено от унищожение“ състави Международният съвет на музеите (ICOM) в Лувъра. Това е актуализирана версия на първия списък, публикуван през 2003 г. след ограбването на Музея в Багдад и кражбите на творби на древна Месопотамия.
 
Начинанието на учените е инспирирано от варварските разрушения от Ислямска държава на археологически обекти в древна Месопотамия, люлка на цивилизацията с появата на първата писменост преди пет хиляди години на територията на днешен Ирак и част от Сирия, и масовото разрушаване с пневматични чукове на асирийски скулптури в Музея в Мосул, с експлозиви в древната асирийская столица Нимруд и античния град Хатра по пътя на керваните в Партското царство, плячкосванията на древните градове Ниневия и Хорсабад.

Защото Ислямска държава не само разрушава, но и плячкосва всичко, което може да се отнесе, включително и части от статуите, които сама е разбила, за да ги препродаде на черния пазар. Първоначално откраднатите части се прибират в подземия, след това стават част от незаконния трафик на предмети на изкуството чрез мафиотските мрежи. Тази незаконна търговия е един от основните финансови източници на Ислямска държава, заедно с петрола.

„Червеният списък“ дава възможност на митниците, на полицията в цял свят, на Интерпол и на специалистите да върнат откраднатите артефакти, които се предлагат за продан в интернет, на аукциони и в антиквариати. Потенциалните продавачи на произведения на изкуството от Ирак или Сирия, чийто „Червен списък“ бе публикуван през септември 2013 г., са приканени да проявяват по-голяма предпазливост за произхода и законната документация на артефактите, които предлагат.

Става въпрос за типология на най-търсените 35 произведения със снимки, описания, размери, произход и датировка. В този списък фигурират плочки, цилиндри и глинени конуси с клинописни текстове, печати, мозайки от червена теракота, резбовани врати от тиково дърво, плочи от слонова кост, камък или алабастър украсени с релефи, оброчни фигурки и статуи от бронз, глина или алабастър, съдове, стъклени флакони, бижута, монети…

Международният съвет на музеите е разработил нови начини за предприемане на спешни мерки със създаването на Група за реагиране в помощ на музеите в случай на нападение, а от две години разполага и с Международна обсерватория на незаконния трафик на паметници на културата. Обезкръвяването на културното наследство на древна Месопотамия е зловещо. Древните градове Мари и Апамея в Сирия бяха изцяло плячкосани. Двете сателитни снимки от Апамея след минаването на ислямистите показват зона надупчена като решето.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8215 |20.03.2014 "Код червено"- първи бг зомби филм . 1| 7142 |21.03.2013 “Червен Ленин” продаден за 110 000 паунда . 4| 13698 |27.10.2011 Червената Шапчица, разказана от министри . 4| 7493 |18.08.2011 Храм от XIII век възкръсна в Червен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads