Реклама / Ads
1| 5409 |15.06.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Магичният свят на Балканите се разкрива в „Омнибус Сараево“

.
„Омнибус Сараево“ (ИК “Изток-Запад“) от Велибор Чолич предлага на читателите един необикновен поглед към Сараево в началото на миналия век и атентатът, довел до избухването на Първата световна война. Магическият реализъм, впечатляващите описания и ярките персонажи правят четенето на тази книга истинско интелектуално удоволствие.
 

„Омнибус Сараево“ потапя читателите в атмосферата на град Сараево: място където се срещат много религии и култури. Времето е началото на миналия век, а център на сюжета е атентатът срещу австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд и съпругата му София. Паралелно с централната тема в романа се развиват и много други сюжетни линии, появяват се и изчезват ярки и запомнящи се персонажи. Балканите са наистина необикновено място: мост между религии и континенти, и неслучайно сараевският мост е знаково място в творбата. Балканският полуостров е и място на множество конфликти, на съжителство между различни етноси и култури, на преплитането на военно-стратегическите интереси на големите държави. Освен всичско друго той е и мястото, където на култовата за историята на региона дата 28 юни (Видовден) 1914 г. избухва Първата световна война. Балканската душевност и манталитет, магичната енергия на това място не винаги са разбирани от останалите европейски държави. На региона често се гледа като на буре с барут, от което може да избухне поредният конфликт и на регион, който въпреки местоположението си сякаш не е точно европейски. В романът си Чолич с тънка ирония, симпатия и разбиране ни представя Сараево, един умален модел на целия Балкански полуостров. Изстрелите, довели до смъртта на Франц Фердинанд, са в основата на сюжета, но около тях се преплитат образите на реални и измислени герои, чиито истории вълнуват и потапят в магическия реализъм на творбата. Тук читателите ще се срещнат със сръбски полковник, руски военен аташе, извършителя на сараевския атентат Гаврило Принцип, бъдещия нобелов лауреат Иво Андрич, историите на един свещеник, на един равин, на едно кюре и на един ходжа, тук е Никола Барбарич, наричан „босненския барон Мюнхаузен", появява се и германски капитан от Гестапо, а в един момент на сцената излиза и баба Яга. Както казва самият Чолич за „Омнибус Сараево“: „Това е само измислица. Исках да я наложа като истинска история, защото по природата си всеки роман е истински.“ Романът излиза в навечерието на 28 юни, сто и една години след изстрелите, довели до началото на Първата световна война, и ни дава възможност отново да обърнем поглед към района на Балканите и миналото.

 

„Омнибус Сараево“ предлага на читателите едно вълнуващо пътешествие в град Сараево от началото на миналия век. Отличният език и стил на автора, тънката ирония, ярките персонажи, красивите описания правят четенето му истинска наслада.

Велибор Чолич е роден в Оджак (Босна и Херцеговина) през 1964 г. По време на войната в бивша Югославия работи като кореспондент за редица вестници в родината си. От 1992 г. живее във Франция, където книгите му се радват на голям успех. Автор е на романи и сборници с разкази. Освен писател Чолич е журналист на свободна практика. Творбите му са превеждани  на френски, италиански, немски, а вече е и на български.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6066 |23.06.2014 Концертът за „Всех Святих“ се отлага за есента . 0| 5884 |18.06.2014 Графити обиколка по цял свят . 0| 11165 |29.04.2014 "Пътуване в два свята“ – новият проект на Милчо Левиев . 0| 7462 |21.03.2014 На бял свят - фотобиография на АББА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads