Реклама / Ads
1| 8113 |12.01.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Макар и гол - Хамлет с 5 номинации за "Икар"

.
Младият актьор Леонид Йовчев в ролята на Хамлет
Голият Хамлет, изигран от Леонид Йовчев в хитовия спектакъл на Явор Гърдев, е фаворит за наградите „Икар”, стана ясно вчера от пресконференцията на Съюза на артистите в България.
 

С петте си номинации в най-тежките категории (режисура, главна мъжка и поддържаща роля, сценография и майсторско техническо осъществяване) суперпродукцията “Хамлет” на Народния театър изпревари главните си конкуренти - „Животът е прекрасен” на Александър Морфов, както и варненския спектакъл на проф. Пламен Марков „Вуйчо Ваньо”.

Основните претенденти за статуетката са избрани сред общо 80 спектакъла от 35 театъра в цялата страна. Народен театър "Иван Вазов" е с най-много номинации - общо 12.

С въздействащото си изпълнение на датския принц Леонид Йовчев попадна в конкуренция за главна мъжка роля с Камен Донев („Животът е прекрасен”) и Иван Юруков (“Лов на диви патици”).

Актрисите, които имат шанс да получат приз за водеща роля, са Гергана Плетньова (Соня във "Вуйчо Ваньо"), Мариана Крумова (Медея в "Медея") и Силвия Лулчева (Джоан в "Любовна песен").

Сред поддържащите актриси са Анастасия Ингилизова, Ася Иванова и Светлана Янчева. А в тази категория от мъжката страна самият Мариус Куркински ще влезе в конкуренция с младия Ивайло Драгиев и с Дамян Тенев, който играе в Пловдивския театър.

За дебют съревнованието ще бъде между Васил Дуев за режисурата на "Самотни персонажи", Галя Костадинова за ролята й във "Всичкоядецът" и Мартин Киселов за режисурата на "Скъпа Елена Сергеевна".

За най-добра сценография ще се борят Елена Шопова и Никола Налбантов за визуалната среда на "ПроТекст 5: Навреме", проект на Организация за съвременно алтернативно изкуство "36 маймуни"; Мариета Голомехова за "Вграждане", по текст на Мария Станкова, режисьор Веселка Кунчева, Куклен Театър – Пловдив и Никола Тороманов, Даниела Ляхова и Венелин Шурелов за "Хамлет" на Явор Гърдев.

За пръв път наградата за цялостен принос се дава на 2 души - Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев. А призът на шефа на съюза „за чест и достойнство” се присъжда на Александър Балкански за ролята му в запазването на българския цирк.

По традиция призовете "Икар" се връчват на Международния ден на театъра - 27 март. Приходите от церемонията, както всяка година, са предназначени за здравния фонд за възрастни актьори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7471 |04.09.2012 Сър Пол Макартни с нов орден . 0| 8903 |09.04.2012 „Под прикритие“ с номинации на фест в Монте Карло . 3| 7069 |08.04.2011 Обявиха номинациите за „Аскеер” 2011 . 5| 5906 |01.03.2011 Рекорд! 241 номинации на Нобелова награда за мир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads