Реклама / Ads
3| 5432 |09.11.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Малкият брат на Ботев загива в щикова атака край Сливница в Сръбско - българската война

.
Ботев с братята си Стефан, Кирил и Боян
Боевете край Сливница и Драгоман в студените ноемврийски дни преди 136 години са в разгара си. В щикова атака е ранен смъртно най-малкият брат на Христо Ботев - портупей юнкер Боян Ботев. Посмъртно е произведен в подпоручик.
 

Боян e най-малкият, пети син в семейството на поета революционер. Той е роден на 6 май 1866 г. в Калофер. Завършва местното класно училище. След смъртта на баща си заминава с майка си при своите по-големи братя във Влашко.

 

След Освобождението заедно с доведения син на Христо Ботев – Димитър Рашев, е изпратен да учи от Българското централно благотворително общество със стипендия в град Николаев, Русия. Прекъсва обучението си и постъпва в кадетския корпус на гимназията в Елисаветград. След това се завръща в България и постъпва във Военното училище.

 

През Сръбско-българската война от 1885 г. с Указ №38 на княз Александър Батенберг на випускниците на Военното училище, сред които е и Боян Ботев, е присвоено предсрочно звание портупей юнкер и им е разрешено да постъпят като доброволци в армията.

 

Боян е назначен в 7-а рота на 5-и пехотен Дунавски полк.


.

В сражението на Сливница в началото на ноември 1885 г. портупей юнкер повежда бойците си в щикова атака, но е смъртно ранен на няколко места от сръбски куршуми и щикове.


И друг брат на Ботев взема участие в тази война - Кирил Ботев. През 1885 г. в сражението при Сливница командва конен отряд на левия фланг на българската позиция.

 

След войната е назначен за командир на 3-ти конен полк в Пловдив. Със своето подразделение и останалите войски от Пловдивския гарнизон участва в контрапреврата срещу офицерите русофили, които детронират княз Александър Батенберг през 1886 г. Бил е командир а 3-та пехотна Балканска дивизия. На два пъти е назначаван за началник на Военното училище.

 

На 2 август 1912 г. по случай 25-годишнината от идването си в България, цар Фердинанд произвежда 6 генерал-майори в чин генерал-лейтенант. Кирил Ботев е един от тях. Това е първият случай в историята на българската армия, когато званието генерал-лейтенант е дадено на действащи офицери. До този момент то се е давало само на офицери от запаса.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4209 |01.10.2021 Николай Милчев: Първи октомври - ден на поезията и моите събратя! . 4| 8374 |02.06.2020 Поетът Николай Милчев: В Деня на Ботев честваме несъстоялата се наша съвест! . 7| 5142 |06.01.2020 Свободата на Ботев - пламък, след който няма пепел . 0| 5801 |27.09.2019 Ах, добрата новина: къщата на Пейо Яворов става собственост на Столичната община

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads