Реклама / Ads
0| 5305 |10.05.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Мичо Димитров и неговият „Концерт за 20 струни и художник“ на 20 май

.
Мичо Димитров
Отвъд музиката ни отвежда заключителният концерт от пролетния цикъл на „Камерна сцена Пловдив“ на 20 май от 19.00 часа в Радио Пловдив.
 

В „Концерт за 20 струни и художник“ виртуозът Мичо Димитров ще свири популярни класически теми и ще покаже последните си картини. На сцената с него ще бъдат Виктория Каридова – цигулка, Добрина Николова – цигулка,Татяна Филипова – виола,  Антонина Юрганджиева – чело, и Петър Салчев – вокал, а платната му ще бъдат изложени във фоайето на Радиото, където маестрото ще вдигне наздравица и за още един повод – рожденния си ден, който е на същата дата.

 

Стремежът ми е да разчупя традиционния формат цигулка – пиано и да представя безсмъртни квартетни произведения от Хайдн, Моцарт, Менделсон, любими пиеси от Бах, Бетовен, Бийтълс, Скот Джоплин. Ще музицирам с младите и талантливи колежки от Държавна опера - Пловдив , стремим се да покажем красотата на класическата музика и да увлечем по нея и младежка аудитория, обяснява Мичо Димитров.

 

Освен като цигулар, Мичо изявява артистични заложби и като художник. От 2012 г. насам е реализирал множество самостоятелни изложби и участия в съвместни експозиции в България и Холандия.

 

Рисуването ми дава свободата, която класическите партитури не позволяват, казва маестрото. На платната му оживяват пловдивски църкви и знакови къщи, греят сините кубета на гръцки островни храмове, както и алеите с вековни кестени в Холандия. Някои от картините му напомнят абстрактни видения от тайни африкански и карибски култове.

 

За първи път в музикалната си кариера маестрото ще говори между отделните изпълнения, по примера на джазовите музиканти. Мисля, че класическата музика може много да спечели от непосредствения контакт с публиката. Ще разкажа любопитни истории, свързани с всяка от представените пиеси, открехва завесата маестрото.

 

Мичо Димитров е роден в Пловдив. На 10-годишна възраст печели  първа награда на международния конкурс „Ярослав Коциан” в Чехословакия. Възпитаник Пловдивското музикално училище и Държавната консерватория. През 1980 г.  става специализант на проф. Ифра Нийман в Академията „Гулдхол Скуул” в Лондон. Завършва специализацията си с най-високото отличие CONCERT RECITEL DIPLOMA. Мичо Димитров е хоноруван преподавател по цигулка и камерна музика в РИЧМЪНД КОЛИДЖ и активно концертира в Оксфорд, Кембридж, Ричмънд, Лондон. След завръщането си в България става концертмайстор на Пловдивска филхармония и преподавател в Музикалната академия в града. От 1988 г. Мичо Димитров живее и работи  в Холандия,  където е концертмайстор на симфоничния оркестър в Хилверсум, а от 1989 г. е един от концертмайсторите на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 9313 |11.04.2015 Проф. Димитров: Критикуват ме, а не знаят, че римляните са измислили бетона . 14| 5456 |30.03.2015 Б. Димитров ЗА възстановяването на крепости; не било бутафория . 38| 7242 |29.01.2015 Божидар Димитров размаха пръст на македонците за Желязната църква . 15| 7169 |20.01.2015 Божидар Димитров публикува досието си от ДС в книга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads