Реклама / Ads
2| 5927 |30.07.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Министър Банов: Царските конюшни са на МВР, злонамерените действия не променят статута им

.
Боил Банов
Ще дадем предварителен статут на паметник на културата на Царските конюшни, защото обществото иска, но не съм убеден, че няма да падне в съда, ако го оспорват многото собственици, каза министърът на културата Боил Банов.
 

Той добави, че сградата, която горя в нощта срещу неделя, е на МВР. За какво му е на МВР да си пали покрива, каза той по повод твърденията, че палежът може да е умишлен. Банов изтъкна, че законът е такъв, че собственикът трябва да възстанови сградата. По отношение на "Царските конюшни" имало много собственици и те не били изяснени. Затова и не била финализирана процедурата тя да бъде обявена за паметник от национално значение. Банов каза, че няма да подаде оставка, защото не виждал основание.

 

По думите му от 2014 г. има заповед да не се променя оригиналния вид на сградата. „Един от проблемите, заради, които не завършваме обявяването й за паметник от национално значение е неуточнената й собственост. Имаме инструментите в закона да я пазим като такава. Тази сграда дали вчера е обявена или днес, тя се съхранява по такъв начин и сега“, уточни министърът. „Това е обществена сграда“.

 

„И аз съм бесен от това, което става. Болно е за всеки от нас да вижда стари сгради, които горят. Върша си работата и не чувствам персонална отговорност. Не виждам причини, заради които да подам оставка“, посочи министърът на културата.

 

„Ако сега дадем акт за временен статут, след два месеца той ще падне в съда. Аз не обичам да правя популистки актове. Сега обаче ми се налага да го направя под обществения натиск. Смисълът е да защитаваме всеки ден и час. Имаме нужда от съдействието от общината за установяване на собствеността. Няма хипотеза да се случи нещо друго, освен да се възстанови във вида, в който е била. Тя е във възбрана. От година и два месеца съм министър и не съм допуснал да се промени вида на сгради, обект на културата. Има проблеми и те са натрупани от 50-60 години. Стремим се цялата централна градска част на София е под възбрана“, увери министър Банов.

 

Той подчерта, че е безсмислено да палиш умишлено покрива на стара сграда. „Tова има смисъл, ако ще строиш нагоре етажи. В случая това няма как да стане. Аз работя, за да пазя и връщам статута. Аз статути не свалям. Правя го много отговорно“, увери министърът на културата.

 

„Злонамерените действия не променят статута на сградата“, категоричен бе Боил Банов. „Законът ни е такъв, че е предвидил при зловредни действия от страна на собствениците, които след това те трябва да възстановят сградата в автентичния й вид“, каза още Банов.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7456 |19.06.2018 Венци Мицов: Министърът на културата иска читалищата да му се “махнат от главата” . 5| 10072 |13.07.2017 Боил Банов: Категорично ще върна Боршош . 0| 6470 |27.04.2017 Почина бившият министър на културата Емма Москова . 4| 7477 |01.02.2017 Министър Рашко Младенов: Не бих дал „Златен век“ на Димитър Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads