Реклама / Ads
0| 5067 |12.04.2010 АРТ ДЖУНГЛА

В Министерството на културата са готови на отстъпки за колекционерите

.
Само два дни след като изтече законовият срок, в който колекционерите трябваше да декларират притежаваните от тях антики и монети, в Министерството на културата заговориха за нова отсрочка спрямо тях и даване на още 3 до 6 месеца, в които безпроблемно да се обявява собствеността върху ценностите.
 
В петък пред "Дневник" зам.-министърът на културата Тодор Чобанов заяви, че засега в министерството нямат намерения да удължават срока и ще спазят закона, какъвто е. На задавани към него въпроси дали няма да има нова отсрочка, след тази, дадена през ноември 2009г., той отговарял и съветвал притежателите на ценности да обявят предметите до 10 април, както е по закон, защото иначе ще понесат съответната отговорност. Според закона за културното наседство и Наказателния кодекс, собствениците на антики, които не ги обявят, рискуват затвор, глоба, а предметите им да бъдат отнети /виж карето/.

Вчера привечер обаче Чобанов заяви пред "Фокус": "Срокът за подаване на заявления за идентификация на археологически предмети, монети и монетовидни форми може да бъде удължен от три до шест месеца предвид големия интерес". А днес пред "Стандарт" уточнява, че има възможност искането да бъде внесено в парламента и от група депутати, а не от кабинета, което на практика ще ускори процедурата.

Още миналият четвъртък - 8 април, пред "Труд" от Фондация "Тракия", свързана с най-големия колекционер в България Васил Божков, поискаха удължаване на срока. Според становището не е имало достатъчно технологично време гражданите да подготвят и попадат съответните документи за идентификация и регистрация само за трите месеца, откакто са готови наредбите по закона. От фондацията посочват, че държавата, а не собствениците, плащат за идентификацията на ценностите и питат дали това е приоритет по време на криза. В становището се уточнява, че ценностите на фондация "Тракия" са били регистрирани още преди 4 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5900 |01.04.2010 Реформата в културата удари 7 театъра в страната . 2| 6411 |14.01.2010 Налагат със закон конкурсите в културата . 0| 7125 |13.09.2009 Уикенд на ъндърграунд-културата в София . 7| 8781 |21.07.2009 Чалга-културата - българска специфика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads