Реклама / Ads
1| 6707 |08.11.2012 АРТ ДЖУНГЛА

"Мистерията на българските гласове" открива Киномания 2012

.
На 8 ноември в зала 1 на НДК с голямото завръщане на сцената на "Мистерията на българските гласове" ще бъде открито тазгодишното издание на Киномания.
 

Веднага след концерта, ще бъде представена и музикалната лента, разказваща за откривателя на "Мистерията" Марсел Селие и съпругата му Катрин, които чрез собствената си любовна история откриват споделената си страст към музиката на България и Румъния. Освен че издадените от него записи на "Мистерията" печелят Грами, Селие дава на света и Георге Замфир, свирил филмовата музика на композитори като Мориконе с прочутата си пан флейта. Филмът има Номинация за най-добър документален филм на Швейцарските филмови награди от 2012 и е копродукция между Швейцария, България и Германия.

Киномания 2012 ще премине под мотото "В сегашно време" и ще се случи в София от 8 до 22 ноември. Започнал две години преди демократичните промени при изключителен интерес от страна на столичани, и днес той включва добре съставени филмови подборки. Общо 64 са заглавията в тазгодишното му издание в различните категории. Сред тях са Фестивал на Фестивалите, Детски филми, Класически удоволствия, Екранизации и Кулинарно кино. Специален фокус в програмата е Фестивалът на френското кино.

Документалната творба – „Последната линейка на София”, вече има букет от награди, включително от престижните фестивали в Кан и Карлови Вари. Младият й режисьор Илиян Метев разкрива драмите, възходите и паденията от ежедневието на спешната помощ в изтощително дежурство на един столичен екип. Софийската публика ще види и лентата „Инкогнита” на режисьора Михаил Пандурски. Снимана по мотиви на повестта „Бариерата” от Павел Вежинов, тя предлага нов филмов прочит на творбата. Оригиналната музика към нея е изпълнена от оркестъра, хора и солисти на Мариинския театър в Санкт Петербург. Записите са направени пак там.

В подборката „Фестивал на фестивалите” публиката ще проследи хитове от престижни форуми. Сред тях са лентата на Уди Алън „На Рим с любов”, руският филм „Висоцки. Благодаря, че съм жив”, британският „Желязната лейди”, копродукцията на Китай и Хонг Конг „Обикновен живот”.

Какво е киното без екранизации? Съзвездие от талантливи актьори очаква зрителите в двете британски ленти „Големите надежди” по едноименния роман на Дикенс и историческата драма на Шекспир „Кориолан”. А филмът „Изобретението на Хюго” по романа на Брайън Селзник с режисьор Мартин Скорсезе има пет награди „Оскар” за 2011 г. и още престижни отличия. Зрителите ще видят и новата американска екранизация по романа на Джак Керуак „Пътят”.

В рамките на Киномания е и второто издание на Фестивала на френския филм в София. Подборката е от осем игрални и две анимационни ленти. Един от филмите ни отвежда във фамилията Реноар – при големия художник-импресионист и талантливия му син, който ще стане майстор на френското кино.

Програмата „Класически удоволствия” – от филми, идващи с помощта на Фондация „Америка за България”, пък е посветена на знаменити режисьори и актьори на Седмото изкуство. Повод за включването на една или друга творба са техни годишнини. А през 2012-а отбелязваме 100-годишнината от рождението на Антониони, 75-годишнините на Ванеса Редгрейв, Дъстин Хофман, Джак Никълсън и други звездни имена.

И тази година организаторите на Киномания са се погрижили за детската публика. Всички игрални и анимационни филми за най-малките са дублирани на български език.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 22445 |23.04.2011 Чехът Ян Мърквичка нарисува най-българските картини и създаде Художествената академия . 1| 6371 |28.07.2009 Раздават българските филмови Оскари . 14| 7400 |16.10.2008 Холандски карикатуристи подкрепят българските журналисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads