Реклама / Ads
19| 7814 |03.06.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Т. Москов: При комунизма билетчето бе 6 ст., но вицът - 5 години

.
Теди Москов
Режисьорът Теди Москов потвърди пред журналисти намерението си да приключи с кариерата си в театъра. С последната си работа – по възраждането на „Улицата“ като микс от жива игра и прожекция в зала 1 на НДК, той смята да напомни какво е бил, а после за дълго да замълчи.
 
„Моят театър беше силен в свинщината на комунизма, показваше къде е свободата, с какво може да се помайтапим, как да си поемем дъх. Театърът, който правех, беше атентати срещу скуката и лишаване от следобедната дрямка на българското изкуство. Сега това вече не е нужно“, заяви той.

„Аз използвам свободата да работя каквото искам и да казвам, каквото мисля. Всичките тези сравнения, че и преди  е било същото – не е така. Казват ми – тогава билетчето за транспорт струваше 6 стотинки. Да, ама вицът струваше 5 години“, обясни Москов, който смята да продължи да пише сценарии.

„Като казах свинщината на комунизма, обидих прасетата – то е някаква уродливост, система, която ми е много изненадващо, че още продължава да има привърженици“. „Сега като падна този комунизъм, аз за каква свобода да говоря“, запита режисьорът.

Москов напомни и че един от последните му спектакли „Професия лъжец“ също се е занимавал с тъпизмите на комунизма. След това направил нещо по-интелектуално – „Каквато ти ме искаш“ по Пирандело, и смятал с него да смени стила си, но се отказал и твърдо решил да приключи с театъра. Той добави, че има още един поет ангажимент към Варненския куклен театър за септември – „Пурпурният остров“.

„Не знам въобще дали ще имам сили да го завърша, не съм взел аванс, така че може да се откажа“, уточни той.

„Театър – вече не, нямам сили. Театърът е всеки ден от начало да се започва. Както казва Кирил Христов – при нас войници няма, само генерали“, заяви режисьорът и обясни: „Никой не смята за нужно да изпълни каквото и да било, всеки от нашите братя българи знае повече от този, който му казва какво да прави“. Той се извини и на артистите и особено на жена си Мая Новоселска, че е изключително преуморен и изпада в яростни изблици:


Представлението „Улицата“ ще се играе на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата на 8 и 9 юни, а днес журналистите видяха част от репетициите за него, продължаващи в трескав ритъм, само дни преди премиерата. Билетите за двете дати вече са разпродадени, но поне едно представление на най-голямата сцена в Двореца се очаква да има и наесен.


Москов се сопна на журналистически въпрос за посланията на „Улицата“: „Аз послания нямам – като видиш един водопад да пада, какво му е посланието? Не съм мислил за никакви послания. Изкуството няма послание и тази тъпа система да обясняваш на актьора защо казва това изречение, е все едно да обясняваш на цигуларя какво е искал да каже Паганини с всяка фраза – това са глупости. Не ми говорете за послания, посланието е от социализма“.

„Какви безпаричия, какви глупости? Безпаричието е проблем, който не е на изкуството, а на някакви там сатирични коментари. В моята „Улица“ никога не е имало проблеми за безпаричието. Има го проблема за малкия човек – че във всяка една система не може да се нагоди. Има и малки хора с пари, един от тях се казва Чарли Чаплин. Безпаричието винаги е било двигател, а паричието – успиване. Грехота е да искаш повече от това, от което имаш нужда.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 16981 |16.02.2012 Ив. Славов: Кичът не е най-страшната болест, най-опасен е рецидивът на комунизма . 73| 12589 |30.10.2011 Теди Москов: ЕС скоро ще се разпадне! . 11| 10246 |24.10.2011 Режисьорът Теди Москов: Колкото по разбираш от изкуство, толкова по-счупен ти е бойлерът . 3| 7196 |18.11.2009 Призраци от комунизма възкръсват в изложба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads