Реклама / Ads
39| 13845 |16.10.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Хр. Мутафчиев: Срам за българската журналистика!

.
Източник: интернет
Съюзът на артистите в България изразява своето безпокойство по отношение на ситуации, свързани с поругаване на актьорското достойнство и авторитет чрез медийни манипулации.
 
Това се посочва в писмо на Христо Мутафчиев до медиите, цитирано от „Преса”.

Той призовава всички, които определят себе си като журналисти "или медиатори на общественото мнение, към уважение на човешките и гражданските права, за да се спре с принизяването на достойните личности на нашата малка държава, която е по-красива от блатото, в което се стремят да я вкарат дребни душици", се посочва в писмото.

Отбелязва се, че актьорите са публични личности и е естествено да има интерес към тях, но те не заслужават обидни квалификации, неверни факти или тълкувания, манипулативни заглавия, заигравки с роли, които стряскат родителите и близките им хора.

"Мислите ли, че е честно журналистите да имат право да пишат под псевдоним, а ние, актьорите, които всяка вечер излизаме с тялото си, гласа си, името си пред публиката, да се налага да опровергаваме и да съдим, за да защитим своето достойнство. Това продължава твърде дълго и вече не можем да си затваряме очите", заявяват от Съюза на артистите.

От съюза призовават журналистите да осъзнаят своята морална отговорност към информацията, която изпращат към обществото. "Не превръщайте Журналиста, когото уважавам, в безсмислен хейтър, живеещ, за да мрази, хули, обижда и изопачава действителността.

Препоръчваме ви да си припомните отново Етичния кодекс на българските медии. Всички ние заедно изграждаме и възпитаваме обществото и сме отговорни пред него с лицето и перото си. Използвам случая да изразя благодарност към всички Журналисти, които го осъзнават и демонстрират", пише председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Възмущението на Христо му идва от публикации в издания, които се занимават нечистоплътно и лъжливо с живота на известни актьори и български интелектуалци. Той не визира само случая около Стефан Данаилов и неговия син, а самият той е бил потърпевш.

"Говориха за мен, че пак съм бил на прага на смъртта, че съм алкохолик и това е причината за случилото се преди време с мен. Това са пълни глупости и ще издирвам лично тези хора", закани се Мутафчиев и призова журналистите към коректност по отношение на интелектуалния елит на нацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 13697 |31.07.2012 Македония е била и продължава да бъде българската Голгота . 8| 16026 |17.07.2012 ЕП ще пише и на кирилица; остава да я нарече "българската азбука" . 68| 9204 |05.03.2012 Митко Щерев: Срам, с кючек отиваме на Евровизия . 6| 6580 |19.10.2011 Похвално слово за българската литература

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads