Реклама / Ads
0| 4136 |26.05.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Най-престижните европейски награди за културно наследство отличиха 24 значими проекти от 18 държави

.
Фондация “Таратанци” е българският победител в Европейските награди за културно наследство / Награди Европа Ностра 2021 г.
 

Европейската комисия и международната организация Европа Ностра обявиха тазгодишните победители в Европейските награди за културно наследство / Награди Европа Ностра, които са финансирани по програма Творческа Европа. През 2021 г. най-престижните Европейски награди в областта на културно наследство се присъждат на 24 изключително значими проекти от 18 държави.

 

Обявяването на носителите на наградите за 2021 г. току-що бе направено на онлайн събитие на живо, съ-организирано от Мария Габриел - европейски комисар за иновации, изследвания, култура, образование и младеж, и Херман Парцингер - изпълнителен президент на Европа Ностра.

 

След оценка на кандидатурите, подадени от организации и лица от 30 европейски държави, победителите в Наградата бяха избрани от независимо жури от цяла Европа, съставено от експерти в областта на наследството.

 

От 2014 г. Фондация “Таратанци” се стреми да представя българския фолклор пред съвременната публика по нови начини - под формата на образователни работилници, изложби и авторски продукти като игри и самоучители за хора. Чрез нестандартно представяне на българските народни танци с графични фигури от техните стъпки и образователни преживявания по сюжетите на народни приказки, Фондация “Таратанци” ангажира нова публика в областта на нематериалното културно наследство на България. Екипът вярва, че във времена на нарастваща нетърпимост и напрежение между нациите и субкултурите, фолклорът може да бъде инструмент за насърчаване на културния диалог, стимулиране на социалното сближаване и взаимното разбирателство.

 

Един от основните проекти на Фондация “Таратанци” - “Последвай стъпките към българския фолклор”, представя графични фигури от стъпките на 34 народни хора̀ от всичките шест етнографски области в България. Традиционните български кръгли танци се превръщат в универсален графичен език, изобразявайки уникалните форми, които танцьорите правят чрез стъпките, си докато танцуват в кръг.

 

Многоцветните изображения са представени в изложби 17 пъти в България, а също и в Германия и Белгия. По време на изолацията през 2020 г., всички графики са представени виртуално чрез онлайн изложба. До момента изложбите имат повече от 10 000 посетители.

 

„Този проект се занимава с проблем, присъстващ в образованието по фолклорно танцово изкуство, тъй като обикновено няма достатъчно официално образование за учене на традиционен танц. Проектът разпространява положително послание и разгръща своя обхват извън обичайната публика за фолклорни танци, като доказва, че фолклорът може да бъде популярен сред младите хора, което е необичайно в тази област от изкуството“, заяви журито на конкурса.

 

Журито приветства иновативния подход на “Таратанци” към нематериалното културно наследство на България с думите „Изследванията в основата на проекта показаха изненадващи връзки между танците и естествените форми в природата. Проектът показва стойността от превръщането на елементи от нематериалното наследство в социално предприемачество с холистичен подход, при който се създават няколко културни преживявания, започвайки от един културен елемент. Този подход представя холистичността на културната среда - всеки културен продукт носи в себе си

следите от по-ранни културни проявления.“

 

В бъдеще Фондацията има за цел да визуализира кръгови танци от различни места в Европа и извън нея като Гърция и Кипър, Каталуния, Бретон, Шотландия, Фарьорските острови, също така народни танци, идващи от Анадола, Армения и Турция. Танцуването в кръг е основна част от нематериалното културно наследство на много страни. То укрепва общностите и ги сплотява. Фондация “Таратанци” повдига въпроса за този междукултурен аспект на фолклора, за да стимулира взаимно разбирателство и да засили толерантността към междукултурните различия.

 

Българските народни приказки са другият фокус в дейността на Фондацията. Народната мъдрост е основата, чрез която се стимулират уменията за решаване на проблеми и социално-емоционалното развитие на децата. Съвсем наскоро, в съвместен проект за запазване и насърчаване на устното творчество чрез създаване на нови преживявания за деца, Фондацията е развила партньорства с организации от четири балкански държави (Гърция, Албания, Сърбия и Румъния), които имат сходни сюжети и герои в своя фолклор.

 

В своята дейност през годините Фондация “Таратанци” е широко подкрепяна от организации като Фондация “BCause в помощ на благотворителността”, Дарителска програма на Moto-Pfohe за опазване на околната среда и културното наследство, Министерство на културата. Организацията е награждавана в различни състезания, например през 2018 г. става Национален шампион на България в Европейската Младежка награда „Карл Велики“.

 

По време на онлайн събитието, европейският комисар Мария Габриел каза: „Европейските награди за културно наследство / Награди Европа Ностра 2021” са посланици на красотата на наследството в Европа, независимо дали това са традициите и ноу-хау, спиращата дъха архитектура или начинът, по който наследството може да обединява общности и поколения. Наистина вярвам, че успешното запазване на нашето материално и нематериално културно наследство зависи от ангажираността на хората зад него. Затова с тези награди почитаме всички онези изключителни мъже и жени, професионалисти в областта на наследството, архитекти, учени и доброволци, които доближават общото ни наследство до нашите сърца. Визията им трябва да бъде аплодирана."

 

Изпълнителният президент на Европа Ностра Херман Парцингер заяви: „Всяка година носителите на Европейските награди за културно наследство / Награди Европа Ностра илюстрират несравнимото творчество и ангажираността на онези, които работят за защита, остойностяване и предаване на ценното наследство на Европа към следващото поколение. Тазгодишните лауреати ефективно демонстрират как наследството предлага решения и пътища за възстановяване след привидно непреодолими предизвикателства, така както предприемаме действия във връзка с климата, мобилизираме се за устойчиво градско и селско развитие и се справяме с многото заплахи за нашите основни европейски ценности. Приветстваме техните изключителни постижения: нека служат

като вдъхновение и насърчение за бъдещи действия на толкова много професионалисти и ентусиасти в областта на наследството в цяла Европа и извън нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4328 |12.05.2021 Раздадоха наградите ”Икар”. Татяна Лолова я получи посмъртно . 0| 4193 |21.04.2021 Мария Бакалова с номинация и за тв наградите на MTV . 0| 4731 |11.04.2021 Вечер втора: Раздават наградите БАФТА . 0| 4082 |09.03.2021 Мария Бакалова с номинация и за наградите БАФТА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads