Реклама / Ads
13| 16153 |07.06.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Най-старият град в Европа лежи в България

.
Явор Бояджиев
Безспорни доказателства, че най-старият град в Европа се е намирал на територията на съвременна България откриха преди броени дни археолози от Националния архелогически институт с мезей при БАН.
 

Става дума за селищна могила Юнаците край Пазарджик, която учените проучват повече от 70 години. По думите на археологът Явор Бояджиев, ръководител на разкопките, обектът е по-правилно да бъде наричан „протоград”. Той е на възраст 6200 години и последните проучвания доказват, че има всички белези на градско устройство.

„Оказа се, че самото селище е много по-голямо от селищната могила. То е над сто декара, т.е. – над 100 000 кв.м. като е съществувало от ранния халколит, т.е. – някъде около 5 хил.пр.Хр.”, казва Явор Бояджиев.

Около 4700 – 4600 година пр.Хр. е била издигната крепостна стена - много мощно укрепление, което частично е разкрито още през 2008 година. Това, което археолозите откриват тази година е, че пред нея е имало един достатъчно голям ров и пред него – още една укрепителна стена.

„Става дума за много сложно укрепително съоръжение, което в праисторията не е познато. За такива мащаби може да говорим чак през античната епоха”, разказва археологът. “Това укрепление огражда една малка част и прави цитадела, т.е. – укрепена част от селището, която е била на най-издигнатото място. Отвън селището продължава да съществува, а в тази цитадела освен жилищни сгради, е имало и обособено производствено пространство”, обяснява изследователят.

Според Бояджиев това са белези на един класически град, каквито има по-късно в бронзовата епоха и в средновековието: голямо селище, укрепена част като акропол, вътре в който има освен жилищни сгради (евентуално за по-изтъкнатите представители на съответната общност) и обособен производствен, занаятчийски център.

„Всичко това ни дава основание да говорим за един първообраз на града, който по-късно се открива в Средновековна Европа. И макар той да няма такива мащаби, вече е познат от няколко хиляди години по-рано”, казва ученият от НАИМ.

Повече за най-стария град в Европа четете в интервю с д-р Явор Бояджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9608 |30.05.2011 Европа почете Кирил и Методий в Елванген . 1| 9503 |15.12.2010 "Източна Европа през ХХ век" - свят на митове и реалности . 11| 15348 |16.08.2010 Български антики заливат търгове в Европа . 6| 7318 |24.05.2010 Леа Коен превзема литературна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads