Реклама / Ads
8| 5962 |07.06.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Наш математик с филмова награда в Сиатъл

.
Източник: kulturni-novini.info
Филмът „Облаците летят на запад” на възпитаника на Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” в Бургас Веселин Чолаков (11-б клас) спечели най-голямото отличие - Наградата на публиката, на престижния филмов фестивал за младежи в Сиатъл, САЩ. Тя се присъжда за петта поредна година от NFFTY.
 

В продължение на 5 дни повече от 9 000 фенове на седмото изкуство имаха възможност да се запознаят с най-новото и доброто, произведено от млади кинематографисти от цял свят. За първи път в кинопрегледа бе представен и български продукт, който веднага спечели сърцата на публиката, въпреки сериозната конкуренция на филми от САЩ и Европа. Признание за достойнствата и художествените качества на филма са и другите две номинации, с които бе удостоен - за “Най-добър студентски филм” и за „Най-добър късометражен”.

Филмът на Веселин Чолаков е част и от официалната селекция на редица други уважавани международни фестивали. Преди малко повече от месец „Облаците летят на запад” се превърна в първия филм на ученик от България, достигнал до официалната селекция на престижния филмов фестивал в Нюпорт Бийч, Калифорния - един от водещите за световната филмова индустрия. Българският филм успява да се пребори до финала на феста, както и да бъде директно включен в официалната късометражна програма, редом до филми, създадени от професионалисти в тази индустрия.

Само след броени дни „Облаците летят на запад” предстои да бъде представен в един от най-старите университети в света, като част от Международния студентски филмов фестивал в Кеймбридж, Великобритания. След което лентата ще има своя премиера и в Сан Диего.

„Облаците летят на запад” е вторият проект на Веселин Чолаков, който тръгва да мери сили в световната филмова индустрия в този авангарден жанр. Първият, „FOLLOW ME”, от 2007 г., е обявен за победител в мащабния младежки филмов фестивал „Моята Европа“, където лентата е включена в издаденото след форума DVD и прожектирана в разслични европейски страни.

„Всичко започва в Африка, където ние, хората, за първи път се появяваме като индивид. Продължава 200 000 години по-късно и хиляди километри по-далеч с безпрецедентното развитие и невиждания технологичен напредък на XXI век, с пренаселената и все пак потъваща в отчуждение Земя.” Така представя накратко проекта си талантливият бургазлия.

Върху 22-минутната лента Веселин Чолаков е запечатъл живота на един обикновен човек в един непознат град, където няма приятели, с които да говори и единственият начин да оцелее е като свири на любимия си акордеон...”

Идеята на кинолентата е да разкаже чрез тази история как една малка източноевропейска страна, България, успява да извърви пътя от социализъм до така жадуваната демокрация, за това, което ние изгубихме, преследвайки свободата.

Филмът „Облаците летят на запад” е създаден с много въображение и техника, която съчетава компютърната и класическа (hand-drawn) и 3D анимация, движещи се графики (motion graphics) и реално заснето видео.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8718 |19.04.2010 Пет номинации, една награда "Стоян Камбарев 2010" . 0| 6320 |04.03.2010 Актьор и рeжисьор мерят сили за престижна награда . 1| 5898 |18.02.2010 Четирима кинаджии получават наградата на София . 0| 5793 |29.01.2010 „Източни пиеси” с награда в Триест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads