Реклама / Ads
2| 7136 |17.03.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Номинират Армен Джигарханян с приза "Света София"

.
Източник: zwezda.ru
Популярният руски актьор и режисьор Армен Джигарханян ще бъде отличен с награда „Света София” на XVII годишни награди за изкуства “Золотая муза”, съобщава "Крос".
 

Наградата му се присъжда както за цялостното му творчество, така и за поставената през 2010 г. пиеса на А. Чехов „Три сестри“ в гр. Русе.

Кавалерът на ордена “За заслуги пред отечеството” II, III и IV степен и народен артист на СССР ще получи лично приза на специална церемония, на 31 март в зала “България”.

Реализирал повече от 250 роли в киното и телевизията, Армен Джигарханян е записан в книгата “Рекордите на Гинес” като най-снимания руски актьор.

“Гран При” посмъртно ще получи диригентът Димитър Манолов. Сред другите отличени са Бина Харалампиева за постановката “Дама Пика” на столичния театър “Зад канала”, камерната певица Росица Тренкова за изпълнение и запис на цикъл от произведения на Глинка, Римски-Корсаков, Мусоргски, Рахманинов и др., заместник-директорът по балетните въпроси на Националната опера и балет на Софийската опера – Сара-Нора Кръстева, генералният директор на БНР Валерий Тодоров и други.

Специални награди ще получат музиковедът Лада Брашованова-Станчева за цялостно творчество в областта на изкуствознанието и изследване на проблемите на руската музикална култура, както и актьорът и професор в НАТФИЗ Петър Петров за заслуги в областта на художественото четене, актьорско и режисьорско майсторство. Ще бъдат отличени предаването на Дарик радио за съвременна руска музика и култура “Балалайка рок”, както и Георги Гаджев за най-добър изпълнител на Скрябин.

Председател на журито на ежегодната награда за изкуства „Золотая муза” е Явор Димитров, директор на Софийската филхармония. В състава му влизат доказаните имена на директора на Националната опера и балет проф. Пламен Карталов, проф. Йосиф Радионов и проф. Анатолий Кръстев от Националната музикална академия, поетът и издател Андрей Андреев, главният режисьор на театър „Сфумато” Маргарита Младенова и актьорът и педагог в НАТФИЗ доц. Веселин Ранков.

Сред оценяващите заслугите в популяризирането и обмена на култура между България и Русия са и изявеният български скулптор Ставри Калинов, примабалерината академик Красимира Колдамова, главният експерт „Образователна политика” на Министерство на образованието, младежта и науката Стоянка Почеканска-Николчова, педагозите-русисти д-р Владислав Лесневский и д-р Галина Лилова, както и президентът на „Жокер Медиа” Ованес Мелик-Пашаев.

Церемонията на 31 март ще бъде последвана от галаконцерт на Софийската филхармония с главен диригент Алексей Корниенко. В програмата са включени произведения на А. Хачатурян – ноктюрно и валс към драмата на М. Лермонтов „Маскарад”, както и Симфония №2 на С. Рахманинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10474 |20.12.2010 Болярка грабна приза за най-красиво момиче в САЩ . 4| 6023 |09.11.2010 Номинират Наум Шопов с престижна награда . 0| 6273 |03.09.2010 Филм от Иран грабна приза на "Любовта е лудост" . 1| 9024 |20.04.2010 Камен Калев грабна приза "Стоян Камбарев"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads