Реклама / Ads
0| 5796 |07.05.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Още 4-ма напускат академията за Нобеловите награди

.
Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература заяви, че четирима от нейните членове - които традиционно са назначени до живот - ще бъдат освободени от длъжност след скандала за сексуално насилие, който провали тазгодишната награда, съобщи бнт.
 
Организацията бе разтърсена, след като през ноември шведски ежедневник публикува свидетелските показания на 18 жени, които заявяват, че са били изнасилени или сексуално насилвани от влиятелни фигури със сериозни връзки с Академията.

Несъгласието на това как да се справят с този проблем внесе много смут в организацията и нейните 18 члена. Това накара 6 от членовете да напуснат, включително и първата жена постоянен секретар Сара Даниус.

„Лотта Лотас, Клас Остергиен и Сара Стридсберг са поискали и веднага са били освободени от длъжностите им, заемани в Академията”, се посочва в изявление.

Четвъртият член Керсин Екман е неактивен от 1989 г., след като Академията отказва да признае наложената фетва (мюсюлманският еквивалент на отлъчването) срещу британския автор Салман Рушди. Екман, също е пожелала да напусне академията. Лотас също е бил неактивен от 2015-а година. Технически членовете на академията си остават такива до живот, но те могат да оставят столовете си празни, ако решат.

След като скандалът се появи в общественото пространство шведският крал XVI Густаф направи промени, които да позволят на членовете да бъдат отписани и сменени.

Академията в момента има 10 активни члена, а според устава, за да бъдат избрани нови членове са нужни 12 члена. Академията съобщи, че през 2019 година ще отсъди за наградите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5621 |11.12.2017 Шведският крал връчи Нобеловите награди . 0| 7683 |23.03.2014 Колекция от фуражки и каски в Академията на МВР . 34| 28287 |03.02.2014 Джоко Росич: Само слабите напускат България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads