Реклама / Ads
0| 6170 |18.01.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Оскари 2017 г. два шанса и една победа за България

.
България няма шанс да получи Оскар тази година, но двама българи имат. Трети пък със сигурност ще вземе награда от Академията – не точно Оскар, но също толкова престижна, ако не и повече.
 
Единият е Марио Григоров, роден в София, завършил във Виена, живеещ в Америка. Негова песен (в съавторство с Дж. К. Роулинг) е в краткия списък, от който ще бъдат избрани петте номинации в категорията за най-добра оригинална песен от филм. Филмът е „Фантастични животни и къде да ги намерим“, а песента, наречена Blind Pig, e в стила на американския джаз от 20-те години на ХХ век, когато се развива действието на филма по сценарий на Дж. К. Роулинг. Песните в „краткия“ списък са 90.

Вторият е художникът Теодор Ушев, той също е в краткия списък в категорията за късометражна анимация – но шансът му е по-голям – 2:1, защото петте номинации ще бъдат избрани само от 10 заглавия. Което само по себе си вече е много сериозно постижение, дори и да не продължи нататък. Освен това, въпреки че е канадска продукция, неговият филм „Сляпата Вайша“ е по едноименния разказ на Георги Господинов. Което – ако можем да се изразим така – го прави много по-български.

Третият наш заслужил сънародник е Владимир Койлазов, съосновател на българската компания Chaos, която от години е сред световните имена в бранша. На 11 февруари в Лос Анджелис той ще бъде отличен на така наречените „Научни и инженерни награди“. За тях не се връчва популярната статуетка, а плакет на Академията – но значението им не е по-малко. Койлазов ще бъде награден за „оригиналната идея, дизайн и реализация“ и приноса на V-Ray за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното. Получателите им не се избират според постиженията им през годината, а за цялостен принос – и тази година са само 9. Четири от тях се връчват на големи компании като „Сони“ и „Панавижън“.

Вижте демонстрация на софтуера V-Ray, с чиято помощ е заснета „Битката на копелетата“ в сериала „Игра на тронове“:

Нека честитим голямото отличие на Владимир Койлазов и да стискаме палци на Марио Григоров и Теодор Ушев! Имената на номинираните за „Оскар“ творци и произведения ще бъдат обявени на 24 януари, а победителите – на 26 февруари.

Емил ГЕОРГИЕВ - Площад Славейков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5321 |01.03.2016 Рекордно нисък зрителски интерес към "Оскарите" . 0| 5366 |19.01.2015 Обвиниха "Оскарите" в расизъм . 5| 8570 |03.03.2014 "Вълкът от Уолстрийт" си тръгна гладен от оскарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads