Реклама / Ads
0| 7309 |25.12.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Отиде си режисьорът Юлий Стоянов

.
Юлий Стоянов
Малко преди Бъдни вечер на 81 години почина големият режисьор – документалист Юлий Стоянов.
 

Юли, както всички го наричаха, е един от истинските интелектуалци в киното, за когото то беше начин за осмисляне на миналото и настоящето. Неговите филми често бяха в двете крайности - от безрезервно приемане до пълно отхвърляне. Особено в годините на соца, когато поставянето под съмнение на едно или друго историческо събитие, разглеждано извън утвърдените канони, беше равносилно на ерес. Така беше със „Захари Стоянов“ (1975), „След години“ (1977) и „Любен Каравелов – материали от едно проучване“ (1979). Историята за Юли беше не поле и повод за поредното скучно, учебникарско, образователно филмче, а рана, през която идваха болки и до днес.

 

С публицистична острота, но и с чувство за хумор към миналото и съвременността идваха неговите послания с една изтънчената елегантност на този чешки възпитаник. Юли беше обичан и от критиката, и от колегите си, нещо, което не се случва често на големия творец. Но той никога не играеше на такъв. Наградите – Ритони, на критика, на Филмова академия не го заслепяваха.

 

Готов беше винаги всеки да изслуша, да помогне ако може и някак неговите лични пристрастия оставаха назад. Радваше се на филмите на своите колеги, и то искрено и честно. Работеше трудно и бавно, но не защото беше неумел, а защото беше много взискателен към себе си и филмите, които правеше. Юли беше майстор на творбите от архиви – документи и снимки, но това не му пречеше да вмества по най-деликатен начин и съвременността.

 

И едно от най-големите качества на неговите филми беше усещането за народопсихология. От последния му „Срещи с Иречек“ (2009), през „За възможността да се живее“ (2005), „България: база данни“ (2004), та до „Биографична справка“ (1969) – за Александър Жендов и „Дни“ (1964). Във филмите на Юли историята присъства през хората, а не само през събитията. Може би това идва от баща му – писателят и критик Людмил Стоянов, а може би просто Юлий Стоянов беше такъв – добър човек и изключителен професионалист – качества, които не се съчетават често в нашия живот.

 

Поклон пред паметта му!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10252 |24.10.2011 Режисьорът Теди Москов: Колкото по разбираш от изкуство, толкова по-счупен ти е бойлерът . 6| 10653 |11.06.2011 Отиде си големият Ангел Заберски . 3| 8813 |04.06.2011 Отиде си големия ни художник Георги Трифонов . 116| 26345 |17.04.2011 Хр. Стоянов: Левски е осъден за детеубийство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads