Реклама / Ads
0| 5386 |16.07.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Откриха 27-ото издание на Международния балетен конкурс Варна

.
С едноминутно мълчание в памет на жертвите от терористичния акт в Ница се откри 27-ото издание на Международния балетен конкурс Варна. Начало на надпреварата даде вицепрезидентът на България Маргарита Попова.
 

Огънят на Балетната Олимпиада бе запален по традиция от най-младите участници в конкурса. Тази година това са 15-годишната Ниса Едже Бергсан (Nisa Ece Bergsan) - от Турция и 16-годишният Джун Масуда (Jun Masuda) от Япония.155 кандидати от 35 страни са официално записани за конкурса, претенденти за наградите са 51 млади артисти в категория „младша възраст“ и 104 в „старша възраст“, съобщава БГНЕС. Конкурсът във Варна е създаден през 1964 г. и е първото в света професионално международно балетно състезание.

 

От 1992 г. конкурсът се организира от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, Община Варна е съорганизатор. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. В конкурса ще се включат състезатели от руската, френската и кубинската школа, както и танцьори от Аржентина, Бразилия, Мексико, Южна Африка, Чехия, Китай, Корея, Япония, Италия, Румъния, Турция, Сърбия, Словения, Испания, Великобритания, Белгия, Финландия.

 

15 участници ще се състезават от името на България, като 7 от тях са чужденци. Състезателите ще се борят за званието „лауреат на Международния балетен конкурс – Варна“, отличия и медали и множество допълнителни награди. За трети път ще бъде присъдена Специалната награда за най-талантлив млад артист на името на Маестро Емил Димитров – създател и дългогодишен двигател на това изключително събитие в света на танца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8081 |19.06.2016 Паметник от времето император Филип І Араб откриха край Троян . 2| 5867 |03.06.2016 Откриха гроб на млада жена от Шишмановия род . 0| 7255 |30.01.2016 "Целувката" – арт-издание с уникална изработка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads