Реклама / Ads
2| 12400 |24.08.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Откриха монета на Терес II на 2400 години

.
Лицевата страна на монетата, на която е изобразена двойна брадва, дръжката на която се слива с буквата Т Източник: marica.bg
Екип от археолози откри монета на Терес II при разкопките на Памук могила край пловдивското село Брестовица. Монетата е на около 2 400 години и е първата, открита в тракийските земи на Одриското царство. Тя е бронзова, с 2 см диаметър и 50 мм дебелина.
 

Това съобщи Костадин Кисьов, ръководител на екипа и директор на Археологическия музей в Пловдив, пред БТА. На лицевата й страна е изобразена двойна брадва, дръжката на която се слива с буквата Т, изписано е и "Тирио", което по думите на Кисьов се превежда от гръцки на "Терес". На другата страна има лоза с пет грозда, символ на поминъка на хората от онова време.

Костадин Кисьов твърди, че това е първата монета на Терес II, която е намерена в тракийското поле. Заедно с нея в могилата е открита и монета на Филип Македонски, с когото одрисите са били съюзници.

Находките археологът определя като много интересни, тъй като според него допълват и дописват историческата наука. Монетите са намерени край гробовете от фамилния некропол на високопоставен владетел от времето на Реметалк II, за когото има писмени сведения, че към 26-та година управлява Филипопол като политически съюзник на Рим, допълва Кисьов.

Разкопките на Памук могила се извършват с финансовата подкрепа на община Пловдив, активно помага и община "Родопи", на чиято територия се намират. Проучванията са на етап първично гробно съоръжение - най-ранния гроб на високопоставен войн, заради когото се предполага, че е построена могилата.

Намерен е скелет на жена със забит във врата й нож, допълва археологът. Предстои да се отвори и самата гробница, която е изградена от няколко хоризонтално подредена каменни плочи в кръг с 4 метра в диаметър и един метър височина. Едва тогава Костадин Кисьов очаква да стигнат и до останките на владетеля.

Всеки ден археолозите се натъкват на бижута, което според тях потвърждава тезата, че под могилата има цял фамилен некропол от първите векове. Памук могила е най-голямата и се предполага, че и най-богатата тракийска могила на територията на Пловдивска област.

Очакванията на археолозите са в нея да се намерят уникални находки от преди повече от 2000 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7129 |20.08.2013 Пръстен ала Борджии от 14 век откриха на нос Калиакра . 4| 12057 |07.08.2013 Уникален кръст с изображение на Богородица откриха на нос Калиакра . 1| 8164 |29.07.2013 Музей на тялото откриха в Ню Йорк . 1| 9162 |05.07.2013 Откриха музей на Луи дьо Фюнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads