Реклама / Ads
0| 5590 |23.07.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Откриха оловен печат с лика на императрица Ирина край Ивайловград

.
Оловен печат, какъвто досега не е намиран в България, откриха археолози по време на разкопките на средновековната крепост Лютица, край Ивайловград, съобщиха от Националния исторически музей.
 

През тази година на крепостта Лютица работят две експедиции - на Националния исторически музей и на Националния Археологически институт с музей при БАН, която се финансира от Министерството на културата. Първите проучвания, които се ръководят от Филип Петрунов (археолог в средновековна секция на НАИМ-БАН) и Виолина Кирякова (уредник в отдел "Археология" на НИМ), започнаха през юли. Именно археологът Виолина Кирякова попада на ценния печат.

 

Той е с изображение на императрицата Ирина (Йоланда) Монфератска Комнина Дукена Палеологина, втората съпруга на Андроник II Палеолог. От едната страна е изобразена Ирина, а от двете ѝ страни са изписани имената. От другата страна има изображение на Богородица с младенеца.

 

Според проф. Константин Дочев (ръководител на търновския филиал на средновековна секция на НАИМ-БАН и нумизмат), това е първия такъв печат открит в България, а другите известни, към момента са два и се съхраняват в Британския национален музей. Находката е изключително ценна и показва, че Лютица е важен български град, с управителите на който са водели кореспонденция владетелите на най-големите средновековни държави.

 

Според доц. Владимир Пенчев (нумизмат на НИМ), императрицата е управлявала в периода 1284 - 1317 г. Ирина е родена с името Йоланда през 1274 г. в княжество Монферат, днешна Италия. Тя е дъщеря на Вилхелм VII (1240-1292), маркиз дьо Монферат, и на втората му съпруга Беатрис Кастилска (1254-1286). Ирина e внучка по майчина линия на Виоланта Арагонска и крал Алфонсо X от Кастилия. През 1284 г. Йоланда е омъжена за овдовелия византийски император Андроник II и приема православното име Ирина, значещо мир.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6585 |19.05.2018 Откриха паметна плоча на проф. Веселин Димитров на Факултета по журналистика . 0| 6684 |11.11.2017 Откриха тракийско светилище до границата с Гърция . 2| 6581 |25.08.2017 Антична златна огърлица откриха археолозите край Петрич . 0| 5943 |08.05.2017 Откриха кръстовище „Алеко Константинов“ в Чикаго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads