Реклама / Ads
3| 8794 |27.04.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Откриха средновековна сграда на Небет тепе

.
Небет тепе в Пловдив
Останки от средновековна каменна сграда и щерна - резервоар за събиране на дъждовна вода, строен в края на 18-и или в началото на 19-и век, са открити при археологическите разкопки в частен имот на ул. “Д-р Стоян Чомаков” 5 в Стария град, пише в."Марица".
 

 

Работата ще продължи поне още един месец, очакваме да намерим ценни находки от късната античност, траките и бронзовия период, въодушевено разказа вчера археоложката Елена Божинова.

 

Древните градежи са разкрити близо до музея на Начо Културата, на втората тераса на Небеттепе. Тук доскоро е имало стара полуразрушена къща, картотекирана като опасна, която е срината до основи.

До скоро е имало от фирма “Хаас - 60” ЕООД възложение на изпълнител за реставрация на съществуваща сграда и изграждане на двуетажна пристройка. Строителството към този момент е спряно, докато не приключат разкопките, тъй като намерените до този момент находки представляват архитектурен паметник.

Възрожденската щерна вече се вижда в цялото й величие. Резервоарът е пет метра дълбок, във формата на купол, граден е от тухли с хоросан и е измазан отвътре. Тук предците ни са събирали вода за домакински нужди. Останките от каменната сграда сочат, че тук в периода между 12-и и 14-и век е живял заможен човек - болярин или някой от управниците на града, разказа още Божинова..

Стените са два метра високи и с дебелина един метър. Предполага се, че къщата поне два пъти е пострадала от пожар, възможно в резултат от превземането на Пловдив от Фридрих II Барбароса. При Калоян е била обмазана с мазилка и оцветена в синьо, жълто и червено, за което археолозите съдят по намерените парчета мазилка. При разкопките освен градежите са намерени средновековна керамика, над 15 монети от античността и византийската епоха, сребърна кобура.

Междуведомствена комисия, в която задължително участват специалисти от бившия НИНКН, ще опише всички находки, след като разкопките приключат. След това комисията трябва да се произнесе дали старинните сгради могат да бъдат засипани с пръст, или инвеститорът трябва да ги експонира.

 

Собственикът на имота пък имал намерение да направи сред древните градежи заведение или магазин за сувенири.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8710 |02.04.2012 Археолози откриха злато в Созопол . 47| 10354 |10.03.2012 Български египтолози откриха гробница от времето на Рамзес II . 8| 9496 |06.10.2011 Откриха ларгото на антична Сердика . 5| 7290 |06.07.2011 Барелеф на Апостола откриха в Еникьой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads