Реклама / Ads
4| 5683 |26.08.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Перперикон ще става Музей на религиите на открито

.
В Музей на религиите на открито може да се превърне Перперикон, обясни вчера археологът проф. Николай Овчаров. По думите му това ще е добър завършек на откритията в Скалния град и ще покаже как на едно място са възникнали различни култури от зората на човечеството до наши дни.
 
Археологът направи равносметка за постигнатото през август, като според него най-голямата находка е ранният османски мавзолей от XIV век. Той обясни, че тюрбетата на османските завоеватели са много рядко срещани, тъй като в този период турците са номадски народ, пише "Монитор".

Според Овчаров гробницата е най-старата от този тип по българските земи и показва характерен за номадските народи обичай - до пълководеца е положен неговият боен кон. Животното е внесено вътре на дървена носилка, като десният му крак е отсечен и допълнително добавен в гроба. Предстои да бъде определена породата на коня, като се смята, че с подобни коне Чингиз хан е предприемал своите завоевателни походи. Овчаров планира да експонира в Перперикон скелета на османския боен кон, който ще бъде положен под стъкло и който дава любопитна информация за вярванията и обичаите на степните народи.

Археологът припомни, че Перперикон има близо 6000 години история и там са открити както езически светилища от каменномедната и бронзовата епоха, така и раннохристиянски и средновековни църкви и олтари. Идеята е археологическият комплекс край Кърджали да покаже както религиите на древните хора, така и техните суеверия. Освен това ще се изложат и костите на вампира, който беше открит там. През този сезон археолозите са открили бронзова брадвичка на повече от 36 века, която е била използвана от местните жреци още преди Троянската война.

Учените открили и малък кръст от VIII век, който илюстрира периода на иконоборчеството във Византия, защото по него няма никакви изображения. Археолозите са се натъкнали и на старогръцки надпис върху стомна от Х-XI в., който гласи „Господи, помагай”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9551 |15.08.2014 Кино и музей на Петър Слабаков в Каварна . 6| 6686 |14.06.2014 Денят на бащата във Военния музей . 5| 5948 |08.06.2014 Проф. Овчаров: До дни трябват още 200 хил. лв. за Перперикон . 3| 6655 |05.05.2014 Боб чорба и безплатен вход във Военноисторическия музей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads