Реклама / Ads
18| 9131 |16.07.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Петър Стоянович: Подписан е престъпен договор за "Българския Лувър"

.
Петър Стоянович Източник: Булфото
Проблеми с проекта спъват изграждането на бъдещата Национална художествена галерия. За това алармира министърът на културата Петър Стоянович на специална пресконференция.
 

"Това, което ни предстои, е не толкова да подбутваме проекта напред, а да го запазим", каза д-р Стоянович и обясни, че онова, което е заварил в сферата на културното наследство, не е управлявано по най-добрия начин.

Министърът разясни идеята за бъдещия „Български Лувър", както го наричаше и бившият министър на културата Вежди Рашидов, до макет на галерията. Трябва да се изясни какво ще има като експонати, дали сградите, в които ще се помещава новата забележителност на София, ще са съчетаеми, допълни министърът и увери, че иска всичко да е наред преди да започнат строителните дейности.

Не е ясно все още дали ще има една или две администрации в новия музей. Ще трябва да бъде обучен специален екип, който да работи в сградата, но не е уточнено за какъв брой хора става дума и къде ще бъде обучението, уточни Стоянович.

"Има проблем, и се чудя, как предишните управляващи Министерство на културата не са го решили", допълни министърът на културата. И уточни, че някои произведения на изкуството не могат да бъдат изложени в „Българския лувър", защото бързо ще се повредят от влагата. Едно заведение, което е на южната фасада на сградата ще попречи на осъществяването на проекта, каза още Стоянович. И продължи, че е подписан „престъпен договор" между бившия министър Божидар Абрашев и въпросното заведение.

Най-скоро около есента на 2014 г. галерията ще може да отвори врати, каза Стоянович. 50 млн. лв. е общата стойност на проекта за Националната художествена галерия. От тях 28 млн. лв. от тях са европейско финансиране, 4 милиона лева – от бюджета на министерството. Има и 10 милиона лева, които са прогнозни, обясни министърът. Евентуално те могат да бъдат или европейски средства или бюджетни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 9160 |05.06.2013 Петър Стоянович: Няма да откриваме българския Лувър това лято . 17| 7173 |17.02.2011 Журналист осъди Петър Стоянов заради шамар . 18| 8803 |14.05.2010 Да помогнем на Петър Гюзелев от „Щурците”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads