Реклама / Ads
4| 6427 |13.03.2020 АРТ ДЖУНГЛА

Писателят Йото Пацов тъжен: Спасението на давещите се...

.
Йото Пацов
Днес се чудя дали съм отчаян, обезверен, паникьосан, стреснат или пък само тъжен. Може би най-вярно е последното. И не защото някаква невидима световна заплаха лази, пълзи, лети, нахлува в живота ни. А защото гледам непрекъснато конвулсивните опити на т. нар. ни държавни мъже да ни покажат, че страшно няма, че те са хората, които ще я преборят.
 

Разбра се - най-вече с приказки. Цялата работа ми прилича на нафуканите приказки на един внушително изглеждащ наш боксьор, който на ринга се оказа направен от пластелин. Тези хора не разбраха, че вече са на ринга. И с нафукани приказки няма да спрат заразата. Няма да спрат паниката. Няма да спрат страха. Техните гримаси, свъсени театрално вежди, свити като от скомина устни, стиснати показно челюсти ми внушават не усещане за решителност, а увереност, че с рехава мимикрия крият пълната си безпомощност. Да не говорим за смехотворните опити на калпави хорица да ни говорят за покровителството на отвъдни сили - като например за вирусофобната аура на министър-председателя. Ами да медитираме пред неговия образ, що ли?


Няма да медитираме. Защото на всички ни е ясно, че благодарение на него и на ръководеното от него правителство България закъснява фатално с вземането на адекватни мерки за спасяването на собствения си народ, за минимизиране на последиците от световното зло, което ни сполетя. Спомнете си - преди два дни бяха забранени расторантите, кината, театрите. Сред това бяха разрешени с известни уговорки и с предложение, което ни принуди на такива места да ходим с рулетки, за да мерим разстоянието до съседите си. Това - за рулетките, е шега. След това - предложението грипната ваканция да бъде продължена. Министър-председателят каза - не. Сега тя е продължена. Но под сурдинка, без официално становище на отговорните институции. За да не се скърши хатъра на шефа. Като че ли не сме свикнали той сам да си мени становището по-често от ремонтите по Графа.


Ей, хора, сега ни сполетя тревога, която ще изпита нашата воля за живот, милосърдие, устойчивост, стабилност, дисциплина, мъжество и характер. Това са качествата, които очакваме и от нашите управници. Не воля за власт, шикалкавене, умело боравене с фурнаджийската лопата, фукльовство, криене на страх и некадърност под свирепи гримаси...


Иначе - остава ни само да си спомним вечните Илф и Петров и техния безсмъртен Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей, сътворил принципа на неволята: "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се.".

 

Йото Пацов

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6134 |27.02.2020 Почина писателят Клайв Каслър . 1| 6205 |02.02.2020 Писателят Георги Господинов: Границата между чара и звяра на миналото е много тънка . 2| 7378 |28.09.2019 Писателят Н. Славов: Сигурно сме на последно място по съвест на словото . 3| 4775 |07.12.2018 От 2019 писателят Георги Марков ще се изучава в училищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads