Реклама / Ads
3| 7626 |01.11.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Поетът Николай Милчев за Фрог: Ако се чудите какво да правите на 1 ноември

.
Точно на 1 ноември – Деня на народните будители, не бързайте да ставате рано. Ако можете, поспете още малко, още малко посънувайте. А когато станете, идете в градината. Кажете на шипката честит празник и ѝ разкажете най-хубавия си сън.
 

Разкажете най-хубавия си сън и на ябълката и ще видите колко красиво ще ви се стори това утро, колко разсъмнало.

 

На този 1 ноември влезте в гората – разходете се между дърветата и жълтите листа.Наведете се и вземете шепа листа, разгледайте ги и ще видите, че върху тях природата е изписала и букви, и знаци, и образи – изписала е и А, и Б, и Ю, и Я. Нарисувала е и образите на светите братя Кирил и Методий, на Паисий и може би на Чинтулов. Е, ако не си помагате с фантазия и с добри очи,буквите и образите може и да не се появят, но вие опитайте!

 

После идете до езерото и се огледайте във водата му. Вижте не само лицето си, а и душата си – вижте какво е останало от нея, вижте дали е красива. И защото днес е 1 ноември, трябва да се гледа повече и по-дълбоко. А как ще видите душата си? – Дивите патици ще ви кажат. Ще доплуват до вас и ще ви кажат всичко. Те знаят всичко, даже това, как може да се види душа – защото са птици.

 

После сложете цвете на паметника на някой възрожденец, писател или композитор. Седнете на някоя пейка и си завъртете любим стих в ума. Попейте си. Обадете се на приятел и го поканете на среща. Обадете се, ако можете, на някой облак, и си поръчайте дъжд.

 

И най-важното – спрете при уличния търговец на книги. Разровете се в кашоните му. Похвалете книгите му. Купете най-скъпата за вас. Купете книга не от книжарница, а от кашон. Повярвайте ми – ще ви стане много хубаво и леко, ще ви стане точно Първи ноември.

 

Като се приберете с книгата вкъщи, отворете шкафовете на библиотеката си. Помиришете въздуха и ще усетите как миришат книгите – на прах и лепило, на мастило и истории, на любов и на невъзможна любов.

 

И защото това е вашата библиотека, сложете книгата от кашона така, че всички други книги да я видят. Изчакайте да я приемат, да ѝ направят място и тогава...

 

Тогава разкажете и на книгите какво сте сънували сутринта на 1 ноември. Разкажете им най-хубавия си сън. Този сън може да е всякакъв.

Аз например на първи ноември най-често сънувам ученическата си любов и после пиша стихове до обяд.

 

А вие? – Вие сънувайте, каквото искате, само не забравяйте, че сънищата на 1 ноември трябва да се записват на лист. Кой какъвто има – бял, жълт, вълшебен...

 

Николай Милчев, поет и публицист

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6282 |28.06.2019 Поетът Николай Милчев още пише за жаби, буболечки, мехурчета и мравки . 4| 9320 |19.05.2019 Поетът Николай Милчев: ”Денят започва с Г. Любенов” по БНТ е едно ”Захарно петле” . 4| 7359 |09.11.2018 Поетът Александър Петров: Управляващите насаждат омраза . 3| 7003 |03.11.2018 Поетът-бунтар Росен Карамфилов: И челна стойка да направя, Симеонов пак няма да подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads