Реклама / Ads
0| 4480 |12.09.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Повече от 20 български автори ще се борят за тазгодишната Национална литературна награда „Елиас Канети“

.
Източник: Община Русе
На 16 септември /събота/в Община Русе ще се проведе закрито заседание на Комисията за селекция и номиниране на носителите на Националната литературна награда „Елиас Кенети“ 2023.

С приза се удостояват български автори в областта на белетристиката и драматургията за съвременни творби, публикувани и реализирани за първи път в последните 2 години, които кореспондират с духа и идеите на космополитния писател хуманист Елиас Канети.

 

В 7-членния състав на комисията ще участват изявени личности. Председател е литературният историк и критик проф. дфн Пламен Дойнов, като съставът на комисията включва още литературния критик доц. д-р Борис Минков, театралния критик Ина Божидарова, писателя и номиниран за наградата през 2007 г. Емил Андреев, председателя на Международно дружество „Елиас Канети” проф. дфн  Пенка Ангелова, доц. д-р Велислава Донева – преподавател в РУ „Ангел Кънчев“ и Косьо Станев – член на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси при Общински съвет – Русе.

 

За 2023 година постъпилите предложения са 44, като 43 от тях са в раздел „Белетристика“, и едно – в раздел „Драматургия”. Сред авторите, които участват в надпреварата за литературната награда, са Стефан Цанев, Неда Антонова, Владимир Шумелов, Владимир Зарев, Михаил Вешим, Теодора Димова, Здравка Евтимова, Владимир Левчев, Ивайла Александрова, Христо Карастоянов, Галин Никифоров, Иван Станков, Веселина Седларска, Петър Денчев, Жюстин Томс, Кристин Димитрова, Виктория Бешлийска, Николай Терзийски и др.

 

След приключване на работата на комисията имената на победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония. Тя се организира от Община Русе и ще се проведе в навечерието на Деня на народните будители. Победителят ще получи бронзова статуетка, изработена от скулптора Мая Кубратова, както и диплом и парична награда в размер на 5 000 лв. за белетристика и 2 000 лв. за драматургия.

 

Националната литературна награда „Елиас Канети” е учредена от Община Русе и Международното дружество „Елиас Канети” през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в Русе писател нобелист Елиас Канети.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3698 |30.05.2023 Бум на българските автори на Пролетния панаир на книгата. Търсят упорито ”Времеубежище” на Господинов . 0| 3264 |25.05.2023 Легендарният Брайън Адамс ще зарадва българските си фенове с концерт в София на 8 декември . 0| 3975 |22.02.2023 Днес е рождения ден на българския балет . 0| 3673 |13.01.2023 До три месеца ще има български културно-информационен център в Молдова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads