Реклама / Ads
19| 12238 |23.10.2020 АРТ ДЖУНГЛА

Президентът не връчи орден на Петьо Блъсков

.
Петьо Блъсков Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев връчи ордени на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата на церемония на „Дондуков“ 2. Държавният глава обаче не награди издателя-журналист Петьо Блъсков. В края на септември кабинетът го предложи за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие заради заслуги в журналистиката.
 

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие бяха удостоени проф. Елена Кутева-Тъпкова, директор на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, кинорежисьорът, поет и преводач Мая Вапцарова, народната певица и дългогодишна солистка на Фолклорен ансамбъл „Пирин“ Татяна Сърбинска.


С орден „Св. Св. Кирил и Методий“- първа степен бяха наградени журналистът и пътешественик Симеон Идакиев, Ваня Грашкина-Минчева, която е сред основателите на Българската библиотечно-информационна асоциация и сегашен изпълнителен директор на Националния център за информация и документация към министъра на образованието и науката, и хореографът и ръководител на фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Димитров.


Президентът Радев заяви в словото си, че отличията са израз на признанието на обществото ни за изключителните заслуги на наградените за утвърждаването на българската духовност и за изграждането на основополагащи ценности.


Държавният глава изтъкна, че те са приели таланта,културата, духовното начало като основа за развитието на нацията и са възпитали в този дух своите многобройни ученици, последователи и многохилядна публика. Румен Радев каза още, че наградените творци продължават със завидна енергия да утвърждават идеали във времена на технологии и материален устрем. Те ни дават морална сила и надежда ,че съзидателният ум и откривателският дух не могат да бъдат спрени от граници и от кризи.

Президентът подчерта, че продължава да подкрепя благородната им идея в България да бъде изградена зала, която да бъде съизмерима с техния талант, с българската култура и духовност.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5894 |31.10.2019 Удостояват Кирил Маричков с орден „Стара планина“- първа степен . 0| 4802 |20.04.2019 Галин Стоев стана кавалер на Ордена за изкуство и литература на Франция . 0| 4989 |28.01.2019 Връчиха отличията на Гилдията на филмовите актьори . 2| 4706 |05.12.2018 Михаил Белчев ще получи орден ”Стара планина” I степен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads