Реклама / Ads
2| 5734 |16.12.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Райна Кабаиванска: Културата в световен мащаб е забравена

.
Райна Кабаиванска Източник: Булфото
Слава богу, че си отварях устата повече, за да пея, защото иначе винаги казвах нещо грешно. Сега от вълнение загубих гласа си по време на пресконференцията. Това е може би защото най-слабият орган в тялото на един певец, това е гласът. Когато съм развълнувана започвам да не мога да говоря.
 
Това каза оперната певица Райна Кабаиванска пред журналисти след пресконференция за представяне на звездите на операта, предаде Фокус.

Пеенето и музиката – това ми дава живот, това ми дава вяра, това ме поддържа. На въпрос дали оперната певица има надежда, че нейният внук ще наследи невероятния й талант, тя обясни, че в никакъв случай не иска това за него. „Светът вече не е на вълна култура и абсолютно не е на вълна опера - уви. Не му предвещавам такова хубаво бъдеще. Той нищо не знае за операта, защото аз пред семейството си никога не съм била певица“, подчерта тя и добави, че не е оптимист за културата, тъй като в световен мащаб тя е забравена.

„В САЩ правят много за културата, в Германия и Австрия също, но другите страни са в голяма криза“, посочи Кабаиванска.

Относно своите ученици, тя заяви: „За мен е много важна етическата страна на ученика. Това, което той трябва да представи пред публиката – един чист морален образ, едно добро възпитание преди всичко. Моите майсторски класове не са само вокална подготовка. Това е една подготовка и за живота. Аз съм им като майка наистина и уви осиновила съм досега страшно много деца, които никога не ме напускат. Непрекъснато трябва да работя, за да им помагам и аз го правя“, допълни Райна Кабаиванска.

„Засега все още ходя по театрите в Италия, защото трябва да ги следя и да ги контролирам. След това започвам да им правя един жесток анализ как са те и си спомням, че и аз в далечните години винаги бях във връзка с моята учителка. Някак си вървя по нейния път, но моята учителка почина на 102 години “, подчерта Кабаиванска.

„Аз живея един доста хотелски живот в България всъщност. От хотела отивам в майсторския клас, така че нямам представа от действителността, но най-важното е, че сега ние можем да си кажем всичко“, заяви още тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4879 |11.12.2014 Рашидов: Оставих Министерството на културата с пари, сега го поех на 12 млн. дефицит . 9| 7644 |07.12.2014 Веселин Ранков: Искаме анестезиолог за културата . 8| 7837 |28.11.2014 Добчев за Бинев, шеф на културата: Да влезе убитият… . 5| 5517 |27.10.2014 Културата се надява на финанси от хазарта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads