Реклама / Ads
3| 9539 |18.01.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Ранобудни бебета налазиха операта

.
Анна - в дясно на снимката, обича да заспива на Моцарт
Щом вече и бебетата тръгнаха на опера, можем и да успеем да се противопоставим на трагичните демографски тенденции в страната, които наред с останалите най-отрицателни първи места, ни отреждат и това за най-глупави в Европа.
 

С официални тоалети в събота, бебешката публика съсредоточено започна да пъпли по стълбите на храма на класическата музика – Софийската опера и балет. Някои разбира се бяха носени за първото издание на „Концерти за бебоци”, озаглавен „Зимна музикална приказка”. Сред комфорта на възглавниците, плюшените играчки и детски музикални инструменти, лазиха бебета от няколко месечна възраст, до 2-3-годишните, които имаха броен превес.

Освен майки имаше и татковци придружители. Всички влизаха в специално обособената зала като у дома си – по чорапи или с чехли, раздавани на гардероба в замяна на техните обувки.

Анна е на 1 г. и 11 месеца, а музиката на Моцарт й е любима за заспиване. Много е музикална и предпочита спокойната класическа музика. Има си обаче специално отношение към модерната музика. Любимец й е Бруно Марс, слуша го заедно с 14-годишната си сестра, разказа майка й Мария. Каката също обича операта, а „Травиата” й е любимата.

Музикалният педагог Мария Момирова призова участващите майки в бебешкия концерт за съдействие. „Въпреки нашия професионализъм и всеотдайност, не забравяйте мили майки, че няма по-красив глас от вашия за вашето дете.”

От няколко месеца сме замислили как да разширим интереса към Софийската опера със зрители от най-ранна възраст, коментира за „Фрогнюз” директорът на операта акад. Пламен Карталов. Много е важно да отглеждаме нашата публика и да й създадем подходящи условия. За миг да имат възможност да избягат от нездравословната интонационна среда, в която живее българина. Тя е особено вредна за най-малките, които са толкова чувствителни, коментира маестрото.

Където и да влезнем – и в ресторанти, и в такси, и на улицата дори, сме оглушавани от музика, която вреди на духовното здраве на българина. Тук даваме възможност малките ни зрители да бъдат привлечени от шедьоврите на класическата музика. Така те ще бъдат публиката на българската опера и утре, след един непрекъснат и постоянен интерес.

От 6 години работим и за най-младата ни публика от 3-годишна възраст. Подготвили сме им стотици спектакли на малка, вече и на голяма сцена. Някои от тях са отраснали в операта. Имаме зрители на 7-8 години, които вече смело идват и на Вагнеровите спектакли. 2 часа и 35 мин. децата не мърдат от интерес към „Рейнско злато”, каза Карталов.

Началото на бебешките концерти е с творби на Моцарт, Вивалди и Христо Недялков. Подготвят ги режисьорката Юлия Кръстева и музикалният педагог Мария Момирова. Концертите са с продължителност около един час с почивка, нужна за кърмене, смяна на памперси и други бебешки прищевки.

Спектаклите ще се провеждат всяка събота и неделя от 11 часа. Билети могат да бъдат закупени онлайн, или след предварителна заявка по телефона. Цената им е 8 лв. и са предназначени само за майките, бебетата присъстват безплатно. Програмата се осъществява със съдействието на фондация "Искам бебе".

"Фрогнюз"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8528 |17.01.2014 И в Кения не щат „Вълкът от Уолстрийт” . 4| 14282 |17.01.2014 Владимир Димитров–Майстора – „Светлина и Дух“ . 1| 7314 |16.01.2014 Ето ги номинациите за "Оскар" . 13| 7992 |16.01.2014 Бизнесмен откупи още два от грифоните от паметника на Васил Левски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads