Реклама / Ads
3| 6170 |28.02.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Рашидов доволен: Тръгвам си и оставям хората щастливи

.
Едно изречение, излязло от устатата на Бойко Борисов, накарало подопечните му министри да подадат оставка - „Дошъл съм с обичта на тези хора и аз няма да сложа петно от българска народна кръв върху партията и министрите си."
 

Тези думи на министър-председателя в оставка били чути късно вечерта миналия вторник на среща в резиденцията в Бояна от по-голямата част от министрите. На нея не присъствали само онези,"които били в командировка." Последвало обаче екстремното решение за падане на кабинета.

Човешката причина стои в основата, коментира пред медиите Вежди Рашидов след проваленото за втори път заседание на Министерски съвет. И днес, както и вчера, то не се проведе заради отсъствието на Борисов, който все още е болница.

В тази връзка културният министър в оставка даде и малки подробности за състоянието му: „Възстановява се, малко му е високо кръвното, виеше му свят, но това е нормално при тези вълнения човек да има и своите кризи. Пък ние с премиера сме и най-старите. На тия години е нормално. Засега още е в болницата, нека да се успокои, не е необходимо да умира, нали не ви трябва мъртъв, трябва ви жив?".

На прощаване културният министър в оставка си спомни и че в началото на мандата именно неговата гилдия му искаше оставката. За щастие, по думите му, всичко се е наредило както трябва.

Реформи не се правят, за да бъдат наказвани хората, слава Богу явно съм успял да направя по-прилично нещата и днес си взех довиждане. За мен е по-важно, че дадох отчет за гилдията, която съм управлявал. Аз бях министър на българската култура и винаги съм искал тези хора да са добре, за да имам очи да се върна при тях, коментира още той.

Днеска е много приятно, когато си отивам моите колеги - хората на изкуството, да ми кажат „Благодарим ти Вежди, остави ни на пазара и по-голямо щастие от това няма."

Като цяло Рашидов ще запомни тези три години и половина с хубави неща: „По-малко говорих за археология, защото много исках финансовия министър да го държа като приятел до мен, защото ми трябваха пари за култура. Да, той се влюби в археологията и го оставих с Божидар (Божидар Димитров, шеф на НИМ, б.ред.) да си говорят за археология, но и там се свършиха много работи."

Той благодари на археолог номер едно (Симеон Дянков, б.ред.), че са били приятели.

По думите му, най-важното е, когато си отиваш, хората да са щастливи. „Помните, когато идваше Иван Костов с една революция на власт пред храма Александър Невски имаше плакат с 200 български творци и накрая си отиде с Васко Кръпката. Аз си отивам с обичта на хората, които ме приеха с резерви, посочи още Рашидов.

На изпроводяк той увери, че български Лувър ще има. Дори обеща във вторник да отиде на инспекция, на която ще покани и Бойко Борисов.
Специални благодарности отправи към регионалния министър Лилияна Павлова: „Аз не разбирам от сметки, аз правя проекти и като Пайнера кандидатствам за пари."

Все още е рано да каже дали категорично ще приключи с политиката след края на мандата на кабинета „Борисов." „Не е мястото на един творец на банката на парламента, но съм дал дума, че до изборите ще бъда около премиера. Дълбоко обаче се съмнявам, че вече ще поема толкова тежък кръст", заяви Вежди Рашидов.

Той добави, че си отива спокоен за това, което е свършил и за щастие без да е получил тръпката на чиновник.

Рашидов обясни, че от вчера НДК има нов шеф, а целта е да стане от Дворец на нещо друго пак Дворец на културата. Той добави, че иска да върне изкуството отново там, но допусна, ако не достигат парите за ток и телефон, от време на време да се пуска вътре и някакъв пазар.

Оказа се, че Рашидов е склонен не само пазар да пусне там, но и депутатите от Атака, които вече два пъти идват в Министерски съвет и настояват да присъстват на последното заседание.

Аз ходя ли им в стаичката, не може все да са на всяка манджа мерудия. Това не е Аврамов дом, започна анархия да става съвсем. Да си седят в парламента, посъветва ги Рашидов и добави: Какъв е този театър? Щ ги взема в НДК да играят, прекаляват вече, започна шоуто да става много сериозно."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9245 |24.10.2012 Вежди Рашидов подари палци за балет на Веселина . 4| 6270 |09.08.2012 Вежди Рашидов ще инспектира ремонта на бургаската опера . 9| 6705 |28.05.2012 В.Рашидов: Културата не е хоби, за да храним едни и същи хора . 15| 10368 |01.05.2012 Със скулптури на коне Рашидов шашна японците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads