Реклама / Ads
6| 6064 |31.05.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Романът "Четвъртък" на Здравка Евтимова излезе на китайски

.
"Четвъртък" на китайски
Романът "Четвъртък" на известната българска писателка Здравка Евтимова беше публикуван преди седмица от издателство "Литература и изкуство" в Китай. Преди месец пък романът бе издаден от издателство "Антолог" в Македония.
 
Романът „Четвъртък” е издаден в България от издателство „Жанет 45”.В САЩ. В САЩ се разпространявае от издателство Fomite Books през 2014 г. под заглавие  “ SINFONIA BULGARICA ”. В Италия се издава от  издателство Salento  през март 2015 г. под заглавие “ “ Sinfonia "

Романът „Четвъртък“ от Здравка Евтимова разкрива живота на четири жени в съвременна България. Бащата на Дебелото момиче Симона не е в състояние да пише на правилен български език, но властва над цял окръг, продавайки на хората дрехи втора употреба, долнопробен алкохол, телевизори, презервативи, метални конструкции, всичко. Той има много конкуренти, бомби избухват пред къщата му, но умира съвсем обикновено – застрелян е пред къщата си. Дебелото момиче наследява цялата му „империя“ от кръчми, мандри, цехове, която ръководи с не по-малка жестокост от баща си, превръщайки населението на цял град в свои крепостни селяни. Същевременно Симона е влюбена в циганина Симо, на когото първоначално плаща да спи с нея, а той я обича с цялото си златно сърце, без да подозира кое е момичето, което иска да направи своя жена.

Дебелото момиче е приятелка на г-жа Арсениева, съпруга на един от най-влиятелните бизнесмени в югозападна България. Г-жа Арсениева ненавижда своя съпруг. Тя е много привлекателна жена, отегчена от бизнес-партньорите на съпруга си и въпреки че спи с един от тях, мечтае за Д. – тайнственото момиче, което я масажира всеки четвъртък от 18 до 19 часа. Майката на Д. е безработна преводачка от руски език, станала по неволя гувернантка на сина на г-н и г-жа Арсениеви. Нора – корава млада жена, работеща в долнопробното кафене „Мазното”, е подложена на грозни унижения. Но тя излиза победител в борбата с насилниците и силните на деня. Нора се грижи за болната си майка и за братята си близнаци, които напускат България, търсейки живот и хляб.

Д. – тайнствената масажистка, която срещу заплащане трябва да спи със сина на богата дама, за да гарантира правилното му сексуално развитие, е най-силната студентка в потока, която застава с непроницаемо лице и непокорно сърце пред света, който иска да я превие.

Романът „Четвъртък“ е произведение за упоритостта на човешкия дух да се справи и оцелее в условията на нравствената Сахара в България днес. Той е роман за смазващата сила на парите, роман за глада и роман за любовта, която въпреки всичко – предателства, продажност, подкупи – остава жива. Това е роман за надеждата, че съвременна България бавно, мъчително, но все пак успешно се откъсва от черната сянка на насилието, корупцията, унижението, за да се придвижи към по-човешки дни за своя народ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6412 |27.01.2015 Здравка Евтимова в US-сборник "Най-добрата европейска проза 2015" . 3| 5528 |11.12.2014 Здравка Евтимова развя трицветника и в Израел - поредна награда . 0| 6674 |20.11.2014 Романът за Майка Тереза е на пазара! Не го изпускайте!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads