Реклама / Ads
3| 7658 |04.12.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Руският ”Шарли Ебдо“ Игор Поночевни осмива Путин и властта в Кремъл

.
Игор Поночевни рисува язвителни карикатури на руското правителство. И сюжетите на неговите антивоенни произведения понякога оживяват. Такъв е случаят с рисунката за освобождението на Херсон. Наричат го руският ”Шарли Ебдо“.
 

Художникът Игор Поночевни живее в САЩ от 2015 г. Преди да емигрира, той работи като банков адвокат в Санкт Петербург, а след анексирането на Крим през 2014 г. нарисува първата карикатура от името на измисленото момче Альоша Ступин. В него той осмива еуфорията на руснаците, които се радват на присъединяването на полуострова към Русия. Осем години по-късно Поночевни, вече от Калифорния, продължава да рисува карикатури, осмиващи не само действията на руските власти, но и пропагандата като цяло.


Художникът разказа пред Meduza за работата си:

 

През 2014 г. бях шокиран, когато значителна част от населението подкрепи анексирането на Крим. За мен като юрист това беше шок, защото в съответствие с международното право се случи нещо, което рано или късно ще доведе до много лоши последици за моята страна. Предполагах, че въпросът няма да приключи дотук и че Русия ще прави нови опити да завземе територията на Украйна. Казах на приятели и познати за това и те ми отговориха: „Пич, спокойно, всичко е наред. Ние сме окупирали част от нашата територия“. Тогава реших, че ще се занимавам с карикатура - да помагам не само на Украйна, но и на Русия.


Започнах да рисувам, когато бях в Русия и поради това можех да имам проблеми. Затова измислих Альоша Ступин и започнах да правя карикатури от негово име. Но дори когато заминах за Щатите през 2015 г. и разкрих, че стоя зад Альоша, някои хора питаха: „Защо рисувате такива неща срещу Кадиров, Путин? Не те ли е страх, че и тук могат да направят гадни неща? В Калифорния има много руснаци, които подкрепят Путин. Получих заплахи, които просто не ги написаха на лични. Така че продължавам да рисувам от името на един измислен герой - дете, което е за всичко добро и против всичко лошо, както го разбира.


.

Исках да покажа какво се случва и през очите на едно малко момче. Първоначално хората не разбраха дали това е истинско дете или някой се шегува. Руската телевизия през 2014 г. щеше да направи филм за това как децата виждат войната и искаше да интервюира това митично дете, за да го превърне в главния герой на филма.


Първата карикатура беше за анексирането на Крим през 2014 г. Беше закачка с хора, които бяха в състояние на еуфория. Чрез рисунката се обърнах се към тях, призовах ги да слязат на земята и да разберат, че това, което правят руските власти, е грешно, незаконно и ще има последствия.


.

Целта ми не беше да разпространявам слухове за политиката и живота в Русия, а да опростя информацията и да я предам по начин, който е лесен за разбиране. Трябва да направите много прости рисунки, защото ако са сложни, тогава посланието няма да достигне до много хора. Не всеки ще разбере за кого е - за "нашите" или "вашите".


Масовото изкуство трябва да предава информация бързо, а намерението му трябва да се разчита мигновено. Имах няколко творби, посветени на САЩ. В един от тях аз се присмивах на онези, които вярват, че Байдън е въведен в Белия дом от Джордж Сорос, Бил Гейтс и Рептилианите . Тези, които разбират какво рисувам и какви са политическите ми предпочитания, веднага го купуваха. Но мнозина смятаха, че съм против Байдън. Когато правиш нещо хитро, засукано, реакцията може да е точно обратната.


Това е трагедията на художника. Вие или опростявате и мнозинството разбира вашата картина, или правите много сложно нещо, предназначено изключително за мислеща публика. Моите по-сериозни произведения се гледат по-малко, харесват и се публикуват по-малко. И ако рисунката е проста и достъпна, тогава повече хора участват във връзката [и започват да споделят изображението в социалните мрежи, да го обсъждат.


.

През 2015 г. стегнах багажа и излетях от Русия за САЩ. В Калифорния, където живея, е невъзможно да си починете от работа, постоянно трябва да печелите пари, така че с течение на времето започнах да рисувам по-малко. Но след 24 февруари той отново започна да прави повече рисунки. От картините ми се заинтересуваха хора от цял ​​свят, започнаха да купуват по-често.

 

Мога да върша две или три малки работи на ден. Общо днес имам около 1600 карикатури. Занимавам се също с живопис и фрески. Но когато се заемам с карикатури, хвърлям платна. Сега рисувам основно с туш и цветни моливи. Случва се много хора да харесат една работа и да ме помолят да направя същото, но по правило отказвам. Вероятно все пак ще правя гравюри, за да могат повече хора да си купят рисунката, която харесват.


.

Имах изложби в Украйна и Полша. Марат Гелман направи изложба на мои творби във Вилнюс преди няколко години. Имаше изложби в Сан Франциско, но американската публика е друга. Идват няколко съмишленици, а външни хора се втурват и не разбират какво е това. След началото на войната някои хора купуват произведения, мислейки, че по-късно те ще поскъпнат. Казаха ми: „Ти си човекът, който описва тази война. Като учебник с илюстрации.


.

В моите снимки показвам възможни сценарии – как политолози, икономисти, учени и философи описват хипотетични ситуации, които биха могли да се случат. И когато това, което описвам, наистина се случи, хората казват, че е пророчество. Изобразявам преувеличена реалност - какво ще се случи, а може би не. Случва се реални събития да съвпаднат с това, което съм нарисувал.

 

Някои казват: „Вие сте нашият „Шарли Ебдо“ “. Не познавам много добре тази публикация, но когато ме обземе гняв, много ми се иска да убодя колкото се може по-силно руските власти – и те го заслужават. Освен това изкуството има право да обижда, обижда и наранява.




.


 

Понякога се обиждам от руснаците, които виждат в снимките ми подигравка с онези, които сега се наричат ​​с неясния термин „добри руснаци“. Тези, които се противопоставят на войната, но камерни и спретнати. Казват, че съм твърде рязък към „бедната руска интелигенция“ и културата: „Не ни харесва и ни нападате“. Обяснявам им, че и аз се нападам. Изобразявам себе си в тези карикатури. Не изключвам себе си сред руснаците, които носят част от отговорността за тази чудовищна ситуация.


Нямам желание да се връщам в Русия. Нещо повече, мога да си представя каква реакция може да има властта - те просто могат да извършат извънсъдебни репресии срещу мен. Освен това, не непременно самите власти. Докато все още живеех в Русия, повечето заплахи идваха от обикновени хора, които подкрепяха Путин. Твърдяха, че съм предател на родината , тъй като не подкрепям сегашното правителство.

 

Що се отнася до бъдещето на Русия, основният мотив, който идва на ум, е един от най-страшните. Това е разпадането на страната на отделни държави. Може би подемът на националните движения ще доведе до това. Същата Бурятия може да обяви оттеглянето си от страната, което изпраща жителите на тази република на клане като добитък ."

 

Превод и редакция: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8244 |01.04.2017 Почина руският поет Евгений Евтушенко . 0| 4624 |09.02.2017 ”Шарли Ебдо”: Меркел държи отрязаната глава на Мартин Шулц . 3| 6585 |07.01.2017 „Шарли Ебдо“ осмя и борбата с тероризма . 0| 7671 |13.08.2016 Ето я поредната шокираща карикатура на ”Шарли ебдо”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads