Реклама / Ads
0| 6751 |18.07.2011 АРТ ДЖУНГЛА

"Сараево филм фест" представя седем български заглавия

.
Седем български филма са включени в програмата на седемнадесетото издание на "Сараево филм фест", който се провежда между 22 и 30 юли в в столицата на Босна и Херцеговина, съобщиха от Националния филмов център.
 
Четири от българските заглавия ще участват в състезателната програма на фестивала. Това са игралният "Аве" на режисьора Константин Божанов, документалните "Манчестър Юнайтед от Свищов" на Стефан Вълдобрев, българско-финландската копродукция "Правилата на ергенския живот" на режисьора Тонислав Христов, както и късометражният "Втори дубъл" на режисьорката Надежда Косева.

"Подслон" на Драгомир Шолев, който взе голямата награда на 15-ия "София филм фест" и бе определен за най-добър филм за 2010 г. от Българската филмова академия, както и "Островът" на режисьора Камен Калев, чиято световна премиера бе тази година в рамките на "Петнадесетдневката на режисьорите" в Кан, ще бъдат включени в програмата "На фокус" и няма да се състезават за награда от фестивала в Сараево. В тази част се представят най-добрите филми от региона за последната година.

Седмото българско заглавие е анимационният "Хромони" на Райна Атанасова и Ина Николова, които също няма да участват в състезателната програма. Тази година "Хромони" бе победител във филмовото предизвикателство на "София филм фест" 2011.

Основният акцент на фестивала, който по традиция представя новаторски филми от цял свят, са филмите от Югоизточна Европа - Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Косово, Македония, Малта, Румъния, Сърбия, Словения, Турция, Унгария, Хърватия, Черна гора, които се състезават в категориите игрален, документален и късометражен филм.

"Сараево филм фест" е един от 49-те филмови фестивала, признати от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти. Фестивалът в Босна и Херцеговина е акредитиран в категорията "специализиран състезателен фестивал" и се провежда всяка година в края на юли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 22443 |23.04.2011 Чехът Ян Мърквичка нарисува най-българските картини и създаде Художествената академия . 7| 5681 |07.03.2011 В. Рашидов: Да съм казал нещо срещу български творци? . 0| 7122 |16.02.2011 НАИМ представя най-значимите археологически открития . 1| 7568 |22.01.2011 Българският филм "Зад кадър" на фестивала "Бифест" в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads