Реклама / Ads
0| 6803 |11.02.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Силен старт за кинофеста "Берлинале"

.
Близо 400 филма от 58 страни ще бъдат показани на 61-ия международен кинофестивал в Берлин, който беше открит в четвъртък, 10 февруари, в германската столица.
 

Стартът на фестивала беше много силен, защото започна с филма на братя Коен „Непреклонните, казва известният български кинокритик Владимир Игнатовски, който единствен представя родната гилдия на "Берлинале", в предаването "Дарик кафе".

По думите му това е голяма радост за директора на фестивала Дитер Кослик и комплимент за неговия нюх, защото трябва много да разбираш от кино, за да избереш и да посочиш един филм няколко месеца по-рано, да откриеш с него фестивала, а той след това да получи десет номинации за „Оскар" - значи изборът ти е бил е бил перфектен.

Ето какво разказа още Игнатовски: „Братя Коен и Джеф Бриджис вече са идвали в Берлин. През 1998 година бяха в програмата на фестивала с един друг филм - „Големия Лебовски". Тогава Джеф Бриджис не дойде, но вчера беше тук с братя Коен. Между другото този филм, който представиха вчера, който у нас се нарича „Непреклонните", истинското му заглавие е по-скоро „Здрава хватка, човек, който знае какво иска" (True Grit). Това е екранизация на една книга, която е публикувана през 1968 година. Следващата година по нея е направенен филм, за който Джон Уейн получава единствения „Оскар" в живота си.

Вчера Джеф Бриджис каза: „Не бих се съгласил да играя ролята на Джон Уейн. И когато попитах братята Коен, това римейк на филма ли ще бъде, съгласих се, когато те ми казаха „Въобще не го гледай стария филм, ние ще екранизираме книгата". И наистина те са направили нещо много различно, много интересно, но филмът скоро ще се появи на нашите екрани, така че не бих искал да разказвам съдържанието, хората ще го гледат.

61-ят фестивал започна много силно и с голямо настроение. Програмата е запълнена, наситена, много интересна. Днес ни очаква една серия от звезди - Кевин Спейси, Джеръми Айрънс, Деми Мур и още много други трябва да се появят, защото ще бъде показан един филм със странното заглавие „Случайно обаждане" (Morning Call), който е единственият филм в тази програма, струва ми се в последните месеци и в света на киното, който се занимава с нещо толкова дребно, като световната икономическа криза. Става дума за най-горните етажи на финансистите, действието се развива в нощта преди избухването на световната икономическа криза. Не знам защо киното не се занимава с кризата, вероятно защото нашият финансов министър я отмени. Очакваме с нетърпение този филм.

След това следва един аржентински филм, който се занимава със 70-те годни на 20 век, когато в Аржентина господства военната диктатура. Журито има една особеност, както знаеш жените навсякъде превалират в този свят, така е и в това жури. То се състои от пет жени и двама мъже. Третият отсъства, това е политическата декларация на фестивала тази година. Има един празен стол при журито. Това е столът на иранския режисьор Джафар Панахи, който преди четири години получи тук „Сребърна мечка" за режисура, но сега е осъден на шест години затвор в Техеран и има 20-годишна забрана да работи като режисьор. Причината е, че той е участвал в демонстрациите след изборите за президент в Иран. Готвел се е да прави филм за тези демонстрации, което е счетено за заплаха за сигурността на страната и е осъден за това, че смята да прави филм, а не, че го е направил. Филмът не е завършен. Фестивалът демонстрира своята солидарност към него, поканвайки го за член на журито. Известно е, че той няма да може да дойде, но ще покажат негови филми. Ирански режисьори тук ще дискутират, има доста ирански филми в програмата и това ще бъде повод да се разговаря по тази тема.

Журито на фестивала тази година е председателствано от прочутата Изабела Роселини. Членове са дизайнерката на костюмите от „Авиатора" и „Влюбеният Шекспир" Санди Пауъл, австралийската продуцентка Джен Чапман („Пианото"), германската театрална и филмова актриса Нина Хос, индийският актьор и режисьор, звезда на Боливуд Аамир Хан, канадският режисьор Ги Маден.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5504 |10.02.2011 "Берлинале" започва за 61-и път . 2| 6302 |14.01.2011 ЕП стартира конкурса за журналистика . 1| 7334 |19.10.2010 Проект за наставничество стартира в Търново . 0| 7506 |15.10.2010 Рашидов трогна директора на "Берлинале"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads