Реклама / Ads
2| 8854 |06.07.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Скандали в парламента заради Бетина Жотева

.
Източник: БГНЕС
Дебатите в парламента по отчета на Съвета за електронни медии за 2016-а започнаха с призив от БСП за оставката на члена на СЕМ Бетина Жотева. Социалистите вдигнаха и плакати с лика на Жотева. Тя попадна под прицела на БСП, след като неотдавна се забърка в скандал с журналистката Къдринка Къдринова.
 
Според Къдринова членът на СЕМ е отправил заплахи към нея. Журналистката подкрепи тезата си с аудио запис.

На 23 юни БСП осъди поведението на Жотева в декларация от парламентарната трибуна, в която се посочваше, че "е проявено недопустимо неуважение към член на журналистическата гилдия."

По време на днешните дебати около отчета на СЕМ социалистите отново изказаха недоволството си от участието на Бетина Жотева в медийния регулатор. "СЕМ загуби своята обществена легитимност в резултат на това, че човек от СЕМ, призван да защитава свободата на словото се превърна в палач на свободата на словото", подчерта говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева, която по професия е журналист. Според нея съветът е загубил легитимността си, както сред журналистическата гилдия, така и сред българската общност. По думите й поведението на Жотева е неприемливо и в разрез с основните принципи на журналистическата етика и свободата на словото.

Позицията й подкрепи и депутатът Александър Симов, който също е журналист: "Аферата с Бетина Жотева е най-голямата морална криза, през която СЕМ минава. Това не е поведение на регулатор, това е поведение на комендант в концлагер. Това е откровена заплаха, откровен бич за свободата на свободното слово", допълни той.

От ГЕРБ контрираха и обвиниха БСП, че атакуват Жотева, тъй като искали "да си сложат свои хора" в СЕМ. "Това искате, да бъдем откровени, обаче не можете, защото загубихте изборите", каза Тома Биков. И добави: "Ако ги бяхте спечелили може би щяхте да си предложите ваши хора. Ние не сме толкова емоционални като вас, защото нямаме право като народни представители да се бъркаме в работата на СЕМ. С вдигане на табелки, с пушилки и цирк няма да покачим нито авторитета на СЕМ, нито на електронните медии.“

Спорът бе продължен от Вежди Рашидов и Стефан Данаилов. "Има един човек в залата, към когото изпитвам и обич, и уважение. Това е Стефан Данаилов. Изключителен артист, легендарен човек. Откровен съм като казвам това: "Стефане, стегни сценария, пада нивото на българския театър. Някой трябва да е много притеснен от този панаир", обърна се Рашидов към Данаилов. Ексминистърът на културата допълни, че ако няма да има качествен дебат по отчета на СЕМ, би трябвало депутатите от ГЕРБ да напуснат залата.

"Очаквах Бетина Жотева като интелигентна жена отдавна да ни е освободила от ангажимент, напускайки СЕМ", отбеляза Стефан Данаилов, след което направи доста интересен коментар за нея. Той я описа като "красива и пикантна жена, макар че вече годините й говорят" и добави, че не е знаел за действията на социалистите и издигането на плакати.  По думите му, когато дойде време за избор на състав на СЕМ, трябвало да се види какво стои кандидатите. "Веждичка, другия път ще режисираме двамата с теб нещо по-интересно“, обърна се Данаилов към Рашидов.

В последствие скандалът в залата доби нови висини. Председателят на парламента Димитър Главчев отстрани Драгомир Стойнев от заседанието в пленарната зала. В знак на протест парламентарната група на "БСП" същото напусна залата. Причината бе, че Стойнев репликирал от място изказващите се от трибуната. Стана ясно, че поведението му е реакция срещу действията на Главчев, който преди това отне думата на Елена Йончева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5708 |05.07.2017 Тони Блеър пред съд заради войната в Ирак . 0| 5748 |05.07.2017 Местят протеста на полицаите пред Парламента . 1| 6370 |04.07.2017 Проверяват „България еър” заради закъснения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads