Реклама / Ads
0| 7141 |13.06.2013 АРТ ДЖУНГЛА

SOFIA DESIGN WEEK The Balkan Date

.
SOFIA DESIGN WEEK започва! Пригответе се за 2 седмици програма, която включва над 30 изложби, игра 50 Дизайн обекта, прожекции, инсталации, акции, работилници, музикална програма, професионален ФОРУМ и програма за най-малките фенове на дизайна.
 

 

Започваме на 14 юни, петък, с прожекция на документалния филм HANDMADE NATION. THE RISE OF DIY, ART, CRAFT, AND DESIGN на режисьора Фейт Левин, пропътувал над 19 000 мили, за да интервюира артисти, занаятчии, куратори и членове на дизайн общността.

 

На 18 юни в 17:00 часа ще се състои откриването на изложбата ОТ ДЕТСКИТЕ КНИЖКИ, която представя селекция от илюстрации на детски книжки от цял свят, а следобед от 18:00  ще има и четене на приказки.

В четвъртък, 20 юни, ще открием изложба на кукли и играчки, пристигнали от Европа, Америка, Азия, Русия и България, която се казва СТАЯ ЗА ИГРА. Програмата за пораснали от този ден включва представяне на 3 изложби от 18, 19 и 20 часа:

** МАСИЧКЕ, ДАЙ ДА ЯМ! е изложба на чешки продуктов дизайн, която представя луксозни стъклени изделия, осветителни тела, бижутерия, мебели и дори изящни пантофки. (Чешки център)

** РАЗХОДКА ИЗ ГРЪЦКИЯ ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН е курирана от Design Walk, които от 2007-а насам ръководят едноименния фестивал за графичен дизайн в Атина. В BALKAN DATE ще представят избрани ключови проекти (книги, плакати, опаковки, фирмена идентичност), които са оформили съвременната дизайн сцена в Гърция. (Suspacious)

** ПРЕГРЪДКИ е изложба за графичен дизайн от Словакия, възникнала от мотото „Не можете да загърнете любовта в кутия, но можете да обгърнете човек с прегръдка.” Изложбата изследва “най-красивата човешка дейност” с нарисувани всевъзможни създания, които се прегръщат. (+ това)

В деня на официалното откриване на фестивала, 21 юни, ще се случат няколко няколко детски работилници и представяне на изложбите:

** ДИЗАЙН АКАДЕМИЯ (18:30) на студенти от НХА (Галерия Академия)

** РАБОТИЛНИЦА ПУНКТ (19:00) на Ателие Пункт, съставена от комплект музикални столове, изработени специално за  фестивала. Откриването ще е съпроводено от пърформънс на живо от Александър Евтимов, Росен Захариев и Георги Дончев (21:00). (НХА – ателие)

** НОВ ФОЛКЛОР (19:00) е изложба мода и занаятчийство от Сърбия и включва над 30 автори, които интерпретират дългата традиция на сръбските декоративни и приложни изкуства през модерната призма на личната оригиналност. С помощта на занаятчии, историци и етнолози, участниците създават облекла, ръчно изработени обувки, бижута, чанти, постелки, дизайнерски прототипи на керамични плочки и тапети, козметика, храни и дори будилник. (Ателие НХА)

 

Лентата на петото издание на SOFIA DESIGN WEEK късаме в 19:00 часа. Отваряме широко вратите на Двора на Национална художествена академия, а 1000 names застават зад пулта. Вход свободен.

 

 

Организатори на SOFIA DESIGN WEEK 2013 са ЕДНО и Фондация Америка за България. Основен партньор на фестивала  е Сердика Център.

Партньор на фестивала е Absolut Vodka, а музикалната програма се осъществява със съдействието на Staropramen. Дворът на НХА е преобразуван с помощта на City Design Development.

Генерален партньор на SOFIA DESIGN WEEK - ДЕЦА e Barni.

Фестивалът се случва със съдействието на: Столична община, Посолство на САЩ, Чешки център, Посолство на Израел, Посолство на Финландия, Институт Сервантес, Британски съвет, Полски институт, Културен център СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Лесотехнически университет, Национална художествена академия, Столична библиотека.

Събитието подкрепя кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

ххх

 

SOFIA DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Тазгодишното, пето поред, издание ще се проведе от 21 до 30 юни. Темата на изданието е THE BALKAN DATE, а основна цел е да стартира дискусия за балканския дизайн, да стимулира творческия обмен между страните от Балканите и да съдейства за по-осезаемо присъствие на проектите от този регион на световната карта. В продължение на 10 дни SOFIA DESIGN WEEK „ще ни срещне на живо“ с новата вълна балкански дизайнери, които правят дизайн тук и сега, изненадващо интересен, различен и със собствен почерк.

 

SOFIA DESIGN WEEK се стреми да служи за платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Същевременно, целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят.

 

SOFIA DESIGN WEEK се провежда за първи път през 2009 г. Организира се от платформата за културни събития Едно. Сред лекторите, гостували във форума на фестивала до момента са: Константин Грчич, Матали Красе, Майкъл Мариот, Марк Чалмърс, Ерик Кеселс, Джи Лий, Марти Гиксе. През 2011 фестивалът събра 70 участника от 13 различни държави и 50 000 посетители на 60 локации с дизайн съдържание. Това трето издание на Sofia Design Week беше обявено за Събитие на годината на наградите Eventex Awards 2011.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6702 |10.06.2013 Милен Врабевски и Валери Петров са лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2013 г. . 0| 7831 |10.06.2013 Из лабиринтите на любовта ни превежда психоложка . 0| 6894 |09.06.2013 Рокаджии озвучават Кресненското дефиле . 24| 9141 |05.06.2013 Петър Стоянович: Няма да откриваме българския Лувър това лято

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads