Реклама / Ads
2| 16071 |09.07.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Сопот отбелязва два юбилея в чест на Вазов

.
Иван Вазов
Къщата-музей „Иван Вазов“ в Сопот отбелязва 75-години от създаването си. Честването съвпада с 160-годишнина от рождението на патриарха на българската литература.
 

По този повод община Сопот е подготвила двуседмична програма, която ще бъде открита официално днес - 9 юли,  рождената дата на писателя, съобщи директорът на къщата-музей Цветана Неделчева, цитирана от БТА.

Ново пано с размери 4,00 метра на 2,70 метра, изобразяващо Хвърковатата чета на Бенковски е акцент в обновлението на музея. Автор е карловският художник Дечко Тодоров. Досега в историята на българското изкуство Хвърковатата чета е рисувана веднъж от Петър Морозов в много скромни размери преди 102 години. В картината на Морозов всички коне са представени в галоп и в една и съща поза – с опънати предни и задни крака, което по думите на художника е невъзможно да се случи на практика.

Карловският художник Дечко Тодоров е съчетал в творбата си всички видове конски ход, което придава на платното допълнителен чар и автентичност, обясниха специалистите. В картината централен образ заедно с Георги Бенковски е игуменът Кирил Слепов. Образите на Бенковски и на Кирил Слепов са портретувани по техни снимки, търсех приликата и мисля, че съм я постигнал максимално, сподели Дечко Тодоров.

Кръстоносецът на четата е от Сопот и тази година се навършват 180 години от рождението му. В „записките си“ Захари Стоянов го представя като най-красивата фигура в четата, допълва художникът. Картината е изпълнена в стил „сепия“, с което Дечко Тодоров, постига ефекта на овехтялата снимка. По този начин тя кореспондира и с паното му, посветено на стихосбирката „Епопея на забравените“, рисувано през 1990 г.

Третото голямо пано „Апотеоз на Вазовото творчество“ в къщата-музей е отново на същия художник. Работено е през 2000 година. На него писателят е представен с най-популярните си герои от романа „Под игото“, от разказите си и стихотворенията си. Картината не е подписана, защото по думите на Тодоров „там където в творбите ми присъства Васил Левски аз съм никой“. Това правило художникът спазва винаги, а цялото му творчество, като карловец, е белязано от подвига на Апостола на Свободата.

Експозицията на къщата-музей е обновена и с два портрета на Иван Вазов, които се показват за първи път. Единият е на Иван Топаков, а вторият е „Вазов сред розите“ на Петър Морозов. В разширението на постоянната експозиция са представени много неизвестни за широката публика експонати, които представят последните години от живота на поета. Това са непубликувани досега ръкописи, негови и на близките му снимки, сред които и снимка на цар Борис Трети от откриването на къщата-музей през 1935 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5909 |25.09.2009 Нощ на учените отбелязва Европа . 0| 5576 |09.09.2009 100-годишен юбилей отбелязва Софийската синагога . 1| 8982 |13.02.2008 Отбелязват Св. Валентин в Крумовград със стихове за Освобождението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads