Реклама / Ads
0| 3618 |21.06.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Старозагорската опера е в топ 3 на европейската надпревара за образователни продукции

.
Държавна опера Стара Загора завърши в топ 3 на най-престижната европейска надпревара за образователни оперни продукции FEDORA. Това съобщават от пресцентъра на операта. Десет са били оперните трупи от Европа, които са участвали в тазгодишната надпревара в секция ”Образователни проекти”. Единственият български участник, класиран на финала е било оперната трупа от Стара Загора.
 

Тя е отличена от авторитетното международно жури за своя проект "Ние сме музиканти" (We are musicians). Победител в образователното направление, в което е белгийската организация PlatformK, която осъществява танцово обучение и предоставя участие в професионални балетни и танцови състави на хора със синдром на Даун.

Третото място е отредено за италианската "Compagnia Teatrale L'Albero".
"Идеята на "Ние сме музиканти" е да се създаде първият български оперен сензорен интерактивен спектакъл, подходящ за деца и младежи със специални потребности.

 

Той щеше да бъде предшестван от музикални работилници, целящи да запознаят децата с класическата музика, балета и музикалните инструменти, които се използват в оперния оркестър, както и да се установи доколко заниманията с музика подобряват състоянието им", коментира пред БТА директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов.

По думите му трупата ще продължи да работи за реализирането на идеята, тъй като тя е изключително важна и благородна. "Старозагорската опера е вероятно най-социално ориентираната оперна институция в България, която търси различни форми, с които да привлича и приобщава разнообразни общности към магията на танца и класическата музика. Заедно с нашите социални партньори ще продължим да търсим финансиране, с което да развием идеята си и да създадем първият български оперен сензорен спектакъл", добави Огнян Драганов.


Старозагорската опера не е получила финансиране, но е успяла да събере от меломани по времето на конкурса общо 8427 евро за реализирането на "Ние сме музиканти", като изпревари Кралската Шведска опера, която успя да събере 8365 евро за своя дигитален проект


Старозагорският проект е бил подкрепен от френската компания Variations International с 3500 евро, а още 500 евро бяха добавени от частен донор от кръга на филантропите на FEDORA. Екипът на операта благодари и на дарителите от България, които подкрепиха нашата кауза. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на инструменти, с които да бъдат провеждани занимания с деца и младежи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5185 |06.04.2019 Ердоган и Путин на опера в Болшой театър . 6| 6496 |27.08.2017 Евростат: Българи, румънци, поляци, гърци ходят най-рядко на театър, опера и балет . 0| 5285 |28.10.2015 ФБП събра във Варна 150 младежи от страната и близката диаспора под мотото на европейската културна идентичност . 1| 5780 |05.09.2015 Триумф на Националната опера на фестивала в Словения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads