Реклама / Ads
3| 4750 |21.02.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Стоянка Мутафова с Наградата на София за принос към актьорската професия

.
Стоянка Мутафова
Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София за своя принос към актьорската професия, на 21-ия ”София филм фест”. ”Голямо нещо е любовта! Това е импулс. Най-хубавите си роли съм ги правила, когато съм била влюбена.”
 

Това каза пред медиите Стоянка Мутафова в месеца на любовта, когато е родена и самата тя. На 95 години "Госпожа Стихийно бедствие", както я наричат с обич, е кандидат за рекорд на Гинес за най-възрастна активно играеща на сцената актриса.

 

"Ураганът Стояна", "неотразимият женски феномен на българското кино", "фината аристократка на сцената", "бунтарката, която може да се държи и като принцеса, и като уличен гамен", "лудетината", "най-смешната актриса", "школа за начинаещите артисти", "диагнозата Мутафова" - всичко това е тя - едно от най-впечатляващите лица на сцената и в киното на България, съобщи БНТ.

 

"Бих сравнил миговете от съприкосновението с твоя блестящ талант с магията, която произвежда един уникален електронен музикален уред - теремин, на който човек свири, без да го докосва. Естествена и емоционална, подобно на този невероятен инструмент, без да докосваш публиката физически, ти прегръщаш душата й и досягаш най-нежните струни в сърцето й", каза за Стоянка Мутафова навръх юбилея й, отбелязан в Сатиричния театър, министърът на културата Рашко Младенов.

 

Няколко поколения помнят опашките за билети пред храма на смеха, създаден през 1956 г. от легендарните Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Татяна Лолова и тяхната знаменита трупа. В "най-щастливите години в живота им", раздаващи се на сцената, Мутафова влиза всяка вечер в незабравими образи - Дорина от "Тартюф", Селямсъзката от "Чичовци", Баба Гицка от "Големанов", Мария от "Михал Мишкоед", Фьокла от "Женитба", Коробочка от "Мъртви души", Анна Андреевна от "Ревизор" и много други. Въпреки достолепната си възраст, само в последните години Мутафова е неузнаваема като Баба Зюмбюла в "Шокова терапия" и Бръмбарова в "Космонавти". Тя е от актрисите, които могат да влязат в наистина всякаква - възможна и дори невъзможна - роля!

 

Безкрайно интригуващи са всичките й превъплъщения в киното, в едни от най-култовите филми - "Специалист по всичко", "Привързаният балон", "Кит", "Езоп", "Топло", "Баш майсторът началник". Тя е и любимата баба Цоцолана на поколения деца в екранизацията на "Патиланско царство".

 

Стоянка Мутафова участва в "Стъклени топчета" (1999) на Иван Черкелов, "Рапсодия в бяло" (2002) на Теди Москов, "Ваканцията на Лили" (2007) на Иванка Гръбчева, "Вчерашни целувки" (2007) на Юрий Дачев, "Ако някой те обича" (2010) на Киран Коларов, както и в сериала "Столичани в повече".  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13897 |21.02.2017 Гл. архитект на София: Махаме книгите от ”Славейков” . 0| 4443 |09.02.2017 Показват Вазови реликви в музея на писателя в София . 0| 4306 |02.02.2017 Три български филма ще се състезават на София Филм Фест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads